Визначена процедура обрання членів Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів

March 17, 2021

3 березня 2021 року відбулось 1937-ме засідання Комітету Міністрів Ради Європи, де на виконання пункту 5 статті 11 Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів, після консультацій та отримання одностайної згоди Сторін Конвенції прийняли Резолюцію CM / Res (2021) 2 про правила процедури виборів членів Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів (далі – Правила). 

Група спеціалістів з доступу до офіційних документів або, як її номіновано у Правилах, “Група Ради Європи з доступу до інформації” – це технічний орган, до складу якого входитимуть доброчесні, незалежні та неупереджені експерти у сфері доступу до офіційних документів. Група Ради Європи з доступу до інформації буде проводити оцінку реалізації положень Конвенції Тромсе, а також звітувати про законодавчі та інші заходи, які здійснюють держав-підписанти Конвенції у частині її імплементації.

Правила виборів членів Групи Ради Європи з доступу до інформації визначають вимоги до їхньої кваліфікації, неупередженості та незалежності. Також Правила визначають повноваження членів Групи, їх склад, порядок висування кандидатів,обрання, а також терміни їх повноважень. 

Вимоги до членів Групи Ради Європи з доступу до інформації є виправдано суровими: до прикладу члени Групи повинні володіти принаймні однією з офіційних мов Ради Європи (англійська чи французька), мати достатню компетенцію, незалежність та неупередженість від будь-якого уряду, організації чи особи. 

Велика увага в Правилах також приділена гендерному та географічному балансу, наприклад якщо одна з країн-підписантів подає список кандидатів, склад яких порушує гендерний баланс, то Консультація Сторін може вимагати від держави-підписанта подати нову кандидатуру. 

Відповідно до календаря заходів, опублікованого на офіційній сторінці Конвенції Тромсо Ради Європи, до 11 червня заплановано подання Сторонами списків кандидатів-експертів до Групи спеціалістів, а обрання членів Групи спеціалістів заплановано на кінець вересня 2021 року. 

Детальніше про виклики та можливості імплементації Конвенції Тромсо в Україні читайте у аналітиці