ЦЕДЕМ перевірить стан забезпечення доступу до інформації в органах влади

February 22, 2017

Представників Офісу експертів та моніторів проекту Платформа “Омбудсман Плюс” сьогодні зібрав у Києві Центр демократії та верховенства права. 20 активістів із регіонів України приїхали на робочу координаційну зустріч, щоб обговорити механізми проведення моніторингу забезпечення доступу до публічної інформації на місцях. 

Цього разу під моніторинг потрапляють не лише розпорядники в областях, а й 70 центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) у Києві. Активісти планують перевірити вищі органи влади у Києві, ЦОВВ, Комітети ВРУ. На місцях – обласні державні адміністрації, обласні ради, міські ради.

Зокрема, монітори будуть оцінювати стан: 
– прийому запитів на інформацію;
– доступ до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень; 
– організацію спеціального місця для роботи запитувачів з документами.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, привітав учасників зустрічі та наголосив на важливості виконання законодавства про доступ до інформації.

«Ухвалення законів – ще не зміна. Вони мають якісно виконуватися. А про це мають нагадувати громадяни. Є закони, що працюють автоматично, наприклад, податкові зміни. Але доступ до інформації і прозорість не запрацюють без підтримки громадськості. Тому добре, коли працює системна мережа активістів, проводиться моніторинг виконання закону», – відзначив він

Тарас Шевченко також подякував команді ЦЕДЕМ та партнерам з UNDP за роботу над проектом.

Світлана Колишко, координатор проекту “Зміцнення потенціалу офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини” ПРООН, наголосила на ролі громадських активістів у моніторингу.

«Важливо, що інститут Омбудсмана має підтримку сильного громадянського суспільства, яке залучене до моніторингу. Ця модель передбачає спостереження на місцях, адже з Києва не завжди можна зрозуміти ситуацію на місцях. Саме тому ця ініціатива є важливою і системною. Таким чином, ми маємо функцію не лише моніторингу, а й виховання чиновників», – вказала вона.

Світлана Колишко також наголосила, що така громадська активність має підвищити обізнаність громадян. Адже лише 41% українців наразі знає, що робити, коли їхні права порушені.

Тетяна Олексіюк, координатор проекту “Омбудсман плюс – моніторинг та співпраця з розпорядниками в регіонах”, розповіла про основне завдання моніторингу.

“Наша задача – не тільки поставити бали, а й ідентифікувати проблеми. Варто побачити, чи це поодинокі ситуації, чи системна проблема. І потім шукати механізми усунення. Основне завдання – визначити, наскільки доступна інформація пересічному громадянину, а не лише громадським організаціям”, – зазначила вона.

Також експерт розповіла про історію та здобутки ініціативи.

На початку 2012 року ми організували Мережу захисників права на інформацію, яка на сьогодні об’єднує більше 170 учасників. Коли у 2014 році повноваження із нагляду за дотриманням законодавства з доступу перейшли до Уповноваженого ВРУ з прав людини,  офіс Омбудсмана об’єднав у рамках проекту Платформа “Омбудсман+” громадські організації, які спеціалізуються у доступі до інформації. Члени нашої Мережі стали засновниками та активними учасниками цієї платформи”, – повідомила Тетяна Олексіюк.

Результати моніторингу будуть оголошені наприкінці травня. 

Проект реалізує ЦЕДЕМ за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.