ЦЕДЕМ презентував посібник з оскарження порушень права на доступ до інформації

December 8, 2016

8 грудня 2016 року під час проведення V Форуму захисників права на доступ до інформації громадським активістам та правозахисникам було презентовано практичний посібник «Як оскаржити порушення права на доступ до публічної інформації?», розроблений юристами Центру демократії та верховенства права.

У минулому році експерти ЦЕДЕМ в рамках проекту Платформа «Омбудсман плюс» здійснили масштабний моніторинг стану виконання розпорядниками Закону України «Про доступ до публічної інформації» і проаналізували проблеми, з якими стикаються запитувачі інформації. Під час моніторингу було виявлено, що громадські активісти не достатньо обізнані із можливостями для оскарження відмов у доступі до публічної інформації.

Саме рекомендації щодо оскарження дій розпорядників інформації, які юристи ЦЕДЕМ надавали під час консультування громадських активістів та напрацьована судова практика, лягли в основу цього посібника.

“Цей посібник був зроблений у вигляді покрокової інструкції, тож буде корисним і зрозумілим для усіх, а не лише для юристів”, – наголосила Тетяна Олексіюк, заступник директора Центру демократії та верховенства права.

У посібнику зібрані детальні роз’яснення щодо типових порушень законодавства про доступ до публічної інформації та усіх видів оскарження таких порушень: як оскарження до керівника розпорядника, вищого органу, так і до суду чи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Також, у ньому містяться корисні посилання на законодавство та найновішу судову практику із спірних питань з доступу до публічної інформації.

Це видання буде корисним як для тих, хто активно використовує Закон України «Про доступ до публічної інформації» у повсякденній роботі, так і для тих, чиє право на інформацію було порушено вперше. З його допомогою Ви зможете вибрати оптимальний спосіб оскарження та отримати необхідну публічну інформацію.

У посібнику вказано, які рішення, дії чи бездіяльність розпорядника можуть оскаржити громадяни та як це зробити. Зокрема, покроково описано порядок подачі скарги та судового позову. Крім того, автори наводять поради із судової практики, які допоможуть громадянам краще підготуватися до оскарження відмов у доступі.

Завантажити посібник можна за посиланням.