ЦЕДЕМ провів шостий Форум Мережі захисників права на доступ до інформації

December 12, 2017

Центр демократії та верховенства права вшосте провів Форум Мережі захисників права на доступ до інформації. Захід зібрав експертів у сфері доступу до інформації, а також учасників Мережі захисників права на доступ до інформації, яка об’єднує майже 200 юристів та громадських активістів по всій Україні та координується Центром демократії та верховенства права.

«Нам важливо розуміти, які проблеми та запити виникають у активістів, і у яких напрямах потрібні наші зусилля. Це допоможе зробити нашу діяльність максимально ефективною і досягти змін, яких потребує суспільство», – наголосила Тетяна Олексіюк, юрист, заступник директора Центру демократії та верховенства права.

Члени Мережі та запрошені експерти обговорили тенденції та виклики, які виникають у темі доступу до інформації. Експерти зазначили, що у цій сфері досягнуто прогресу, а норми українського законодавства є навіть прогресивнішими за вимоги Конвенції Ради Європи з доступу до офіційних документів. За словами Сергія Андрушка, журналіста «Радіо Свобода», інформаційні запити та інші можливості доступу стали важливим інструментом для журналістів-розслідувачів та допомагають їм отримувати цікаву інформацію.

Водночас, йшлося і про низку проблем, серед яких приховування важливої інформації через віднесення її до переліку службової, ігнорування інформаційних запитів окремими державними органами, надання неповної інформації.

Одним із найбільших викликів у даному питанні є забезпечення безперешкодного доступу до архівів, адже законодавство встановлює штучно ускладнену процедуру отримання таких документів. Окрім цього запитувачі архівної інформації стикаються із проблемою з оцифрування даних та високою платнею за фотокопіювання.

Під час Форуму було представлено результати всеукраїнського моніторингу рівня доступу до інформації. Платформа «Омбудсман+», куди входить і ЦЕДЕМ, перевірили, як виконується законодавство про доступ на всіх рівнях. Юрист ЦЕДЕМ Христина Буртник презентувала моніторинг безпосереднього доступу у приміщеннях розпорядників, який охопив 144 органи влади. Моніторинг показав, що досить хорошою є ситуація із забезпеченням безпосереднього доступу до інформації у центральних органах виконавчої влади: 60 із 65 таких органів отримали високий та середній бал. Високий результат показали і ОДА: 23 із 25 (високий та середній бал).

У другій частині Форуму Центр демократії та верховенства права презентував онлайн-конструктор позовних заяв. Цей інтерактивний інструмент у покроковому режимі допомагає створити позовну заяву про оскарження відмови у доступі. Таким чином, користувач навіть без юридичної освіти отримує якісний документ, з яким може йти до суду.

Учасники Форуму ознайомились з новелами права у сфері доступу. Віта Володовська, керівник напрямку «Медіа право» Центру демократії та верховенства права, проаналізувала останні зміни до Кодексу адміністративного судочинства, зокрема, що стосуються адвокатської монополії на представництво у судах, та розповіла чого у наступному році чекати запитувачам, що збираються оскаржити до суду порушення свого права на інформацію.

Окремо експерти зазначили, що можливість громадян захищати свої права у суді обмежена високим фінансовим збором. Для усунення цього бар`єру громадські організації, зокрема і ЦЕДЕМ, об`єдналися у коаліцію «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ». Спільними зусиллями уже підготовані зміни до законодавства, які наразі розглядає комітет Верховної Ради України.

Захід відбувся за підтримки Уряду Швеції.