ЦЕДЕМ видав рекомендації з доступу до інформації у приміщенні розпорядників

October 3, 2017

Як приймати особисті запити від громадян, забезпечити їм можливість ознайомитись із документами у приміщенні розпорядника та організувати вільне відвідування засідань  – про це та інше йдеться у збірнику рекомендацій щодо забезпечення умов та безпосереднього доступу до інформації. Його мета – відповісти на найпоширеніші питання, які виникають у органів державної та місцевої влади – розпорядників інформації та допомогти їм виконати вимоги законодавства про доступ до інформації.

Рекомендації були створені за результатами моніторингу, проведеного ЦЕДЕМ в рамках Платформи “Омбудсман+”. Наші монітори відвідали Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України та інші органи влади, органи місцевої влади у кожній області, а також усі центральні органи виконавчої влади з метою перевірити умови доступу до інформації у їх приміщеннях.

Проаналізувавши отримані результати моніторингу, експерти ЦЕДЕМ визначили основні проблеми, які виникають у громадян при спробі отримати інформацію та підготували поради для органів влади, які допоможуть краще організувати свою роботу у цій сфері.  

“У сфері доступу до публічної інформації, окрім профільного закону, є підзаконні акти, узагальнення судової практики, різноманітні рекомендації про їх виконання. Підозрюємо, що середньостатистичному службовцю, обтяженому великою кількістю обов’язків (не обов’язково тільки по забезпеченню доступу до публічної інформації), законодавчих обмежень та соціальних очікувань, складно в них розібратися”, – відзначають автори рекомендації.

Варто зазначити, що у рекомендаціях наведені не лише проблеми, з які виникли у запитувачів у процесі моніторингу, а й поради та позитивний досвід, який може стати прикладом для будь-яких розпорядників інформації. Окрему увагу також приділено  рекомендаціям зі створення умов для запитувачів з особливими потребами.

Крім рекомендацій для органів місцевої влади, ЦЕДЕМ також видав окрему редакцію рекомендацій для центральних органів виконавчої влади з аналітичними матеріалами та порадами саме для цих розпорядників інформації.

(завантажити примірник рекомендацій для ЦОВВ)

За словами експертів ЦЕДЕМ, їхньою метою була не критика розпорядників інформації, а підвищення якості доступу до інформації, тож усі позитивні і негативні оцінки подаються знеосіблено. Це вже другий цикл рекомендацій для розпорядників інформації. Попередній посібник розійшовся по всіх регіонах України тиражем у 1500 примірників. Як відзначають розпорядники інформації та громадські активісти, такі рекомендації є потрібними і зручні для застосування у щоденній роботі.

Новий посібник також буде розісланий до державних органів.

Завантажити Рекомендації щодо забезпечення умов та безпосереднього доступу до публічної інформації в приміщенні розпорядників

Рекомендації видані Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.