ЦЕДЕМ взяв участь у міжнародному дослідженні реалізації права на доступ до інформації

November 7, 2017

У 2017-му році ЦЕДЕМ взяв участь у міжнародному дослідженні реалізації права на інформацію, що проводилось за методологією, розробленою Freedom of Information Advocates Network.

За цією методологією громадські організації по всьому світу досліджували, що зробили держави для того, щоб досягти ціль 16.10.2 Цілей Сталого Розвитку (прийняття та імплементація законів про доступ до інформації).

Нагадаємо, що Цілі Сталого Розвитку – це міжурядова програма, затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 25 вересня 2015 року, що включає в себе 17 цілей, які країни-учасниці повинні досягти до 2030 року. До вищезазначених цілей входять, зокрема, подолання бідності та голоду, досягнення гендерної рівності, прийняття заходів у боротьбі із змінами клімату, забезпечення доступу до правосуддя  та інші.  До показників виконання Цілі 16.10.2 належить прийняття та імплементація конституційних, законодавчих та політичних гарантій доступу громадськості до інформації

Варто зазначити, що це перше міжнародне дослідження такого роду. Раніше громадські організації (Centre for Law and Democracy та Access Info) досліджували «якість» законів, прийнятих у сфері доступу до інформації, а за результатами навіть склали рейтинг. Проте це дослідження не враховувало як саме країни впроваджують ці законодавчі норми.

Цьогорічний моніторинг, проведений громадськими організаціями у 40 країнах світу (дослідження в Україні проводив ЦЕДЕМ) стосувався діяльності розпорядників інформації в Україні у розрізі таких компонентів:

  • проактивне оприлюднення інформації
  • впровадження належних інституційних заходів
  • опрацювання інформаційних запитів

Детальніше про дослідження та його результати у різних країнах читайте за посиланням: http://foiadvocates.net/?page_id=11036