Менторська спільнота: розпочався цикл навчань для стабілізації ОГС в умовах невизначеності

April 22, 2022

Учасники Менторської спільноти пройшли перше практичне навчання з циклу про стабілізацію в умовах невизначеності.

«24 лютого наше життя змінилося. І змінилося життя наших організацій. Те, що ми планували – стало неможливо реалізувати, і ми змушені були з чимось попрощатися», – зауважила експертка з організаційного розвитку, координаторка Менторської програми Олена Матвійчук.

Необхідність стабілізації для ефективної роботи та розвитку організацій-менті та випускників попередніх Програм стала основною метою для проведення циклу навчань.

На першому занятті «Стабілізація в умовах невизначеності: що ми маємо та що нас тримає?» представники організацій з різних куточків України проаналізували та обговорили у групах: 

  • якою була робота організацій до 24 лютого, що додавало членам ГО сил у роботі на той час;
  • що відбулося з організаціями після 24 лютого, чи збереглося те, що мотивувало раніше;
  • що зараз допомагає рухатися вперед.

«В умовах хаосу завжди народжується щось нове. Та це нове народжується, коли ми маємо вже щось у собі на період, коли стався хаос. З 24 лютого те, чим ви займалися в організації, стало під питанням», – розповіла Олена Матвійчук.

Лекторка розповіла про те, що саме лежить в основі першої екзистенційної фундаментальної мотивації «Могти бути», а саме – про те, що яку роль відіграють простір, безпека та опори в існуванні організацій громадянського суспільства:

  • простір: організації мають мати свій простір – місце, де команда може збиратися (офлайн та/або онлайн); 
  • безпека: наскільки безпечно бути в організації, та й самій організації – бути;
  • опори: культура та структура – те, на що можна спертися.

«У хаосі вибудовується структура. Коли ми живемо в умовах невизначеності, ми здатні побачити істинне. Лише на істинному можна побудувати майбутнє: те, чим ми будемо займатися надалі, з тими, з ким ми будемо займатися цим. Якщо структура була істинна, то швидше за все вона збережеться. Якщо структура будувалася на основі кількох окремих людей, то вона може зламатися», – акцентувала експертка.

На наступному занятті з циклу учасники Менторської спільноти дізнаються про лідерство, команду та адаптацію для стабілізації в умовах невизначеності, а також про те, як і навіщо організації можуть зараз діяти.

Менторська програма 3.0 впроваджується в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).