У США заборонили IQOS

October 1, 2021

Але, на жаль, не заради захисту здоров’я людей, а через патентно-претензійні війни двох тютюнових гігантів.

29 вересня Комісія США з міжнародної торгівлі заборонила продаж системи нагрівання тютюну, IQOS в країні. Таке рішення було обґрунтоване нормами захисту права інтелектуальної власності – порушенням патенту позивача, тютюнової компанії RJ Reynolds Tobacco.

Відповідачами у справі виступили Philip Morris International та Altria. Остання є компанією-імпортером продукції Philip Morris International в США відповідно до ліцензії, яку вона придбала у тютюнового гіганта ще в 2019 році. 

Слід зазначити, що транснаціональна тютюнова компанія Philip Morris International часто порушує різне національне законодавство й інших країн, зокрема й України.

Конкуренти не змогли поділити технологію нагрівання тютюну, яка використовується в IQOS.

RJ Reynolds Tobacco стверджував, що саме вони винайшли цю технологію та запатентували для пристроїв як “Glo”, отже Philip Morris International не має підстав використовувати патент без дозволу позивача. 

Додамо, що незалежно від судового рішення, будь-яка система нагрівання тютюну є небезпечною та не зменшує ризики від куріння (серед яких і поява важких захворювань). Відповідні дослідження опублікувала ВООЗ.  

Суд попередньо встав на сторону RJ Reynolds Tobacco, отже за умови проходження адміністративної перевірки (результатом є збереження рішення суду чинним), вже з листопада Philip Morris не матиме змогу розповсюджувати IQOS у США. 

ЦЕДЕМ нагадує, що відповідно до дослідження ВООЗ, поширеність куріння серед молоді віком 18-30 років зросла у 2020 році у порівнянні з 2019 на 10% (з 27,6% до 30,4%). В Україні кожен 6-й старшокласник є споживачем тютюнових виробів (14,9% учнівської молоді у віці 13-15 років).

Системи нагрівання тютюну є дуже популярними серед молоді та на сьогодні, на жаль, їхній продаж залишається неврегульованим. Змінити сьогодення та врятувати ситуацію можливо, ухваливши антитютюновий законопроєкт №4358, що стане запорукою регулювання ринку систем нагрівання тютюну та електронних сигарет.