В Україні вперше зареєстрували авторські права на твори, які містять зображення, згенеровані ШІ

September 24, 2024

ІР офіс (Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій) вперше зареєстрував авторські права та видав свідоцтва на твори, які містять зображення, що були створені за допомогою штучного інтелекту (ШІ). Такими творами стали збірка зображень “Великодні листівки”, дитяча книга Анни Хорольської “Зачарована пригода Руфуcа” та збірка Андрія Сітнікова “Вірші незакінченої війни”.

Заступниця директора ІР офісу Любов Майданик так прокоментувала рішення організації: 

“Нині генеративний штучний інтелект стає помічником при створенні ілюстрацій для різного роду творів. При цьому авторсько-правова охорона поширюється лише на ту частину, яка створена людиною”

Реєстрація авторських прав на дитячі книжки та збірки справа звична. Втім, цей випадок реєстрації вирізняється тим, що у своєму складі дитяча книжка та збірки мають зображення, згенеровані ШІ, а не створені людиною. Зареєструвати авторські права на ці зображення ШІ окремо від основного твору, який створила людина, неможливо. Повʼязано це з тим, що авторські права виникають лише на твори людини. Але на результати роботи ШІ може виникнути спеціальне право sui generis (стаття 33 Закону України “Про авторське право і суміжні права”).

З матеріалів ЦЕДЕМ за посиланнями в коментарях ви можете детальніше дізнатися про те, як захищаються обʼєкти, згенеровані штучним інтелектом, як використовувати ШІ і не порушити авторські права. 

Зазначимо, що Центр демократії та верховенства права взяв участь у формуванні Рекомендацій з відповідального використання штучного інтелекту у сфері медіа.

 

Читайте також:

В Україні вперше зареєстровано авторське право на твори, до яких включені зображення, згенеровані ШІ

Штучний інтелект та авторське право

Право sui generis: як штучний інтелект адаптує під себе авторське право?

Автори проти штучного інтелекту: на чийому боці cуд?

Штучний інтелект та Artificial Intelligence Act: час для юридичних рамок

Право sui generis на захисті “творів” штучного інтелекту: ЦЕДЕМ провів експертну дискусію

Центр демократії та верховенства права долучився до розробки рекомендацій щодо штучного інтелекту у сфері медіа