Центр демократії та верховенства права долучився до розробки рекомендацій щодо штучного інтелекту у сфері медіа

January 31, 2024

Центр демократії та верховенства права взяв участь у формуванні ключових рекомендацій, які стосуються відповідального застосування штучного інтелекту у сфері медіа (далі – Рекомендації). Основні принципи, перелічені в Рекомендаціях, забезпечують використання систем ШІ в медіа відповідно до суспільних інтересів. Рекомендації стосуються багатьох сфер застосування ШІ, від збору та аналізу даних до створення контенту та взаємодії з аудиторією та визначають:

Пріоритет людського фактору у використанні систем ШІ в медіа. Хоча ШІ може виконувати автоматизовані завдання, фінальне рішення має ухвалювати людина. Таке правило стосується як стратегічного планування, так і щоденних редакційних процесів. Це дозволить забезпечити обережне та відповідальне використання систем.

Прозорість та зрозумілість використання ШІ. Медіа має розкривати інформацію про використання систем ШІ та пояснювати цілі і способи такого використання. Також суб’єктам у сфері медіа рекомендовано публікувати власні політики та стратегії, де описано, як у їхній роботі використовується ШІ.

Чітке розмежування між згенерованим ШІ контентом та автентичним (контентом, створеним без використання систем ШІ для його генерування чи суттєвої зміни). Для цього, якщо використовується згенерований з системами ШІ контент, потрібно визначати джерело оригінального контенту, маркувати контент, створений з використанням ШІ, використовувати технічні засоби для перевірки контенту на оригінальність. У кожному конкретному випадку потрібно оцінювати, чи контекстуально доречним є використання згенерованого з використанням систем ШІ контенту. Це важливо для протидії дезінформації та маніпуляцій у цифровому просторі. 

Саморегуляцію медіа у сфері застосування ШІ.  Медіа варто напрацювати галузеві кодекси та внутрішні рекомендації з використання ШІ, засновані на принципах поваги до прав людини, демократії та верховенства права. 

Центр демократії та верховенства права, взявши активну участь у цьому процесі, допомагає українським медіа рухатися вперед у використанні інноваційних технологій, одночасно захищаючи права та свободи в цифровому світі.