Верховний Суд не розгляне справу про доступ до архівних документів через малозначність

February 15, 2019

Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження у справі щодо доступу до архівних документів, яку підтримував Фонд захисту права на інформацію. У цій справі запитувач просив надати копію рішення виконавчого комітету Броварської міської ради, прийнятого у 2008 році. Даним рішенням одному із суддів було видано службовий ордер на заселення квартири та включено її до числа службових.

Розпорядник (міська рада) відмовив у наданні інформації, адже цей документ знаходиться у архівному відділі виконавчого комітету ради, а також порекомендував запитувачу звернутися до цього відділу. На думку розпорядника, дані відносини регулюються не Законом «Про доступ до публічної інформації», а Законом «Про Національний архівний фонд та архівні установи» і Законом «Про звернення громадян».

Проте є інша практика щодо надання такої інформації. Архівний відділ не є окремою юридичною особою, а по суті є структурним підрозділом міськради. І відповідно можна говорити про те, що фактично документ «знаходиться у володінні суб’єкта владних повноважень» – міськради. Ця інформація відповідає всім ознакам публічності: готова, задокументована, знаходиться у володінні розпорядника, створена в процесі виконання органом своїх функцій. У такому випадку розпорядник міг продовжити строк розгляду запиту, якщо її пошук у архіві займає багато часу.

Незважаючи на доводи представника позивача, суди першої і апеляційної інстанції прийшли до висновку, що «норми Закону України «Про доступ до публічної інформації» не поширюються на відносини щодо доступу до архівних документів, в тому числі якщо архівні документи перебувають на зберіганні в структурному підрозділі органу місцевого самоврядування».

Верховний Суд визнав справу малозначною та відмовився відкрити провадження.

Рішення суду 1 інстанції: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75225148

Рішення суду апеляційної інстанції: http://reyestr.court.gov.ua/Review/77961245

Ухвала Верховного Суду: http://reyestr.court.gov.ua/Review/79531685