ЦЕДЕМ звернувся з відкритими листами: закликаємо підтримати законопроект №4358

November 26, 2020

Центр демократії та верховенства права звернувся з відкритими листами до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та голови Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького. ЦЕДЕМ закликає підтримати проект закону №4358 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну”.  Адже цей законопроект зменшить шкоду, яку завдає громадянам шкідливий вплив тютюну.

Текст відкритого листа до Дмитра Разумкова читайте за посиланням

Текст відкритого листа до Михайла Радуцького читайте за посиланням

Нагадаємо, законопроект №4358 є доопрацьованим варіантом проєкту №2813, спрямованого на захист здоров’я громадян від шкідливого впливу тютюну. Він враховує позиції авторів чотирьох законопроектів, а також зацікавлених сторін – представників сфери охорони здоров’я, громадськості, експертних та наукових кіл. 

Так, законопроєкт має заборонити рекламу і спонсорство електронних сигарет та рідин до них, тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) та електронних пристроїв для куріння (IQOS/glo); продаж особам до 21 віку всіх без виключення тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них, ТВЕН та електронних пристроїв для куріння (IQOS/glo).

Законопроект також запроваджує ряд підходів, спрямованих на регулювання куріння та тютюнової галузі, зокрема передбачені:

  • Заборона реклами тютюну та його замінників в мережі Інтернет;
  • Запровадження медичних попереджень на упаковках електронних сигарет, рідин та сигаретах для нагрівання; 
  • Збільшення медичних попереджень на пачках з 50% до 65% від площі пачки з фотографіями-малюнками наслідків куріння з обох сторін та їх щорічна ротація, яку проводитиме Міністерство охорони здоров’я України; 
  • Заборона продажу ароматизованих сигарет, включно з рідинами для електронних сигарет; 
  • Запровадження заборони рекламної викладки тютюнових виробів та їх замінників з вітрин магазинів (сигарет, електронних сигарет, IQOS/glo); 
  • Надання повноваження міським, сільським, селищним радам визначати додаткові бездимні місця.

Центр демократії наголошує, що ухвалення законопроекту стане кроком України на шляху до європейських стандартів охорони здоров’я. Зокрема, адаптує наші правові норми відповідно до положень Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну та норм Директиви ЄС/2014/40.

“Депутати Верховної Ради України мають визначити пріоритетом у напрямку боротьби із вживанням тютюнових виробів саме забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді. Це сприятиме зменшенню передчасної захворюваності та смертності від неінфекційних хвороб, причиною яких є вживання тютюнових виробів та їх неконтрольований обіг, насамперед серед найбільш вразливих груп населення дітей та молоді”, відзначається у відкритому листі.

Також автори додають, що закони, спрямовані на захист громадян від тютюнового диму, у 2009-2014 роках призвели до спаду поширеності куріння, однак зараз ця тенденція дещо послабилась, адже попередні законодавчі обмеження ухвалені ще у 2012 році, і не враховують зокрема “електронні сигарети” та нові пристрої для вживання тютюну.

Центр демократії та верховенства права повністю підтримує законопроект №4358 та наголошує, що зазначена законодавча ініціатива є підтвердженням європейського курсу України та її бажання діяти рішуче та ефективно задля зменшення негативних наслідків для здоров’я населення від поширення вживання тютюнових виробів.