Як зробити політику відповідальною: ЦЕДЕМ продовжує серію онлайн-дискусій

February 14, 2022

Продовжуємо серію онлайн-дискусій у межах проєкту “100 ВЧИНКІВ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ГРОМАДЯН”. 

9 лютого, команда ЦЕДЕМ разом із представниками українських політичних партій  подискутували на тему відповідальності у сфері політики. 

Сьогодні дедалі частіше можна почути про важливість політичної свідомості громадян. Ми вирішили дізнатися у спікерів, що є політичною свідомістю, на їх думку.

Богдан Яцун, депутат Обухівської міської ради, представник фракції партії «Голос», зазначає, що політична свідомість це, в першу чергу, розуміння того, що відбувається в державі та на рівні місцевого самоврядування. По-друге усвідомлення власної громадянської ролі в державних процесах, які відбуваються. Богдан підкреслив, що саме членам політсил легше брати участь у політичному житті. Адже партії слугують інструментами для реалізації тієї чи іншої політичної позиції. 

Ілля Рибаков, член Політичної ради партії “ДемАльянс”, Голова Дніпропетровської обласної організації, наголошує, що політична свідомість громадян полягає насамперед в активних діях, у прийнятті рішень та ініціативності. На думку Іллі, сьогодні недостатньо просто розуміти систему влади, або інструменти впливу на неї. Спікер також зазначив, що громадська думка про політичні партії є досить викривленою. Оскільки вони існують не задля розподілу посад, а для втілення принципів функціонування держави. 

За час дискусії, спікери не раз вказували, що політичні партії це насамперед інструмент для формування як законодавчої, так і виконавчої влад. Ми також запитали в експертів про дії, потрібні щоб змінити громадську думку про політичні партії, а люди прагнули активніше долучатися до них. 

Ілля зазначив, що в суспільстві існує криза довіри до політичних партій і ще одна криза: низького рівня відповідальності за власні дії. За його словами, вони часто спонукають людей бездіяти, коли виникає та чи інша суспільна проблема. Утім, негативні наслідки такої позиції, допомагають громадськості усвідомити власну відповідальність за те, що змін немає. “Нашому суспільству слід подорослішати”, – підкреслив Ілля.

Богдан вважає, що насамперед, має бути запит на чесну політику від громадянського суспільства. Однак воно не може одномоментно сформулювати цей запит. Тому висуває його, як правило, ініціативна меншість, , яка хоче змінювати правила, гуртувати людей довкола проблем політики (як-от корупція). І, звісно, поширювати позитивні історії змін. А наостанок спікер зазначив: “Ми маємо плекати розуміння того, що наша громада, наша країна – це наш спільний дім, за який ми несемо спільну відповідальність”.

Спікери дискусії також назвали важливі критерії для вибору політичної партії. Зокрема: фінансування партії; зміни, які вона втілює; ідеологічна складова; а ще радять вивчати інформацію про представників партії, їхню діяльність. 

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). Центр демократії та верховенства права був відповідальний за зміст публікації, але він не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.