Що є для мене відповідальність: онлайн-дискусія про охорону здоров’я

February 18, 2022

Проєкт “100 ВЧИНКІВ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ГРОМАДЯН” стрімко набирає обертів! Тому, 16 лютого команда ЦЕДЕМ провела останню серію онлайн-дискусій на тему відповідальності у сфері охорони здоров’я. 

До дискусії долучилися провідні українські експерти цієї галузі: 

  • Павло Ковтонюк, співзасновник Українського центру охорони здоров’я;
  • Ксенія Сердюк, головна фахівчиня відділу супроводу реформ та регіонального розвитку Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Ми запитали у спікерів, з чого починається здоров’я і що є здоров’ям у житті кожної людини.

Ксенія Сердюк зазначила, що здоров’я формується під впливом декількох чинників. Відсотково їх можна поділити на: 

20% – генетичні передумови;

20% – вплив навколишнього середовища та екології; 

10%  – розвиток системи охорони здоров’я. 

Утім, цілих 50% здоров’я становить саме спосіб життя конкретної людини.  Правильне і здорове харчування, здоровий режим дня, достатня кількість сну, і уникнення стресів напряму формують наше здоров’я. 

Павло Ковтонюк зауважив: “Здоров’я – це не тільки про відсутність хвороб. Це стан повного фізичного, морального і соціального благополуччя. Медицина ж, допомагає відновити стан здоров’я, але не формує його. При цьому стан нашого здоров’я – наша відповідальність.”

Під час дискусії експерти визначили такий список відповідальних вчинків у сфері охорони здоров’я:

  1. Проходити щорічний скринінг;
  2. Слідкувати за кількістю фізичної активності впродовж дня;
  3. Знаходити час на відпочинок та хобі;
  4. Харчуватися правильною і корисною їжею; 
  5. Відмовитися від шкідливих звичок;
  6. Усвідомлювати відповідальність за власне здоров’я;
  7. Укласти декларацію з сімейним лікарем;
  8. Вакцинуватися;

Під час дискусії спікери обговорили наслідки вживання алкоголю, нездорової їжі та сигарет. На думку Павла, здорове харчування – це не стовідсоткове дотримання здорового образу життя, а розуміння свого організму і відчуття відповідальності за споживання тих чи інших продуктів. 

“Аргументів на користь куріння просто немає. Тому я не раджу палити”, – наголосив Павло. “Алкоголем не потрібно зловживати. До його вживання треба ставитися відповідально і розуміти наслідки.”

А що ж робити зі стресом? Які його наслідки? 

Ксенія зазначає, що повсякденні стреси негативно впливають на загальне самопочуття людини, вона дедалі частіше повторює погані думки, погіршується якість сну. На тлі стресу виникає ціла низка захворювань, зокрема ендокринної системи. Тому, щоб зберегти здоров’я, важливо вчасно відпочивати і відволікатися від стресових ситуацій. 

Спікери онлайн-дискусії також говорили про те, як часто громадянам потрібно проходити курси з першої домедичної допомоги.

Павло зазначив, що наразі в Україні є багато курсів першої домедичної допомоги. Спікер вважає, що навички надання першої домедичної допомоги необхідні не лише під час надзвичайних ситуацій, але і під час непередбачуваних випадків у житті, як-от для водіїв авто. 

Ксенія поділилася власним досвідом проходження таких курсів. На її думку, курси першої домедичної допомоги можуть знадобиться дійсно кожній людині. Надзвичайно важливо розуміти ознаки невідкладних станів, зокрема інсультів та інфарктів, аби вчасно надати допомогу людині. 

Наприкінці дискусії, Павло зауважив, що ментальне (або психічне) здоров’я населення країни знаходиться на досить низькому рівні. Це означає, що сфера психологічних послуг і повсякденної турботи за своїм ментальним здоров’ям в Україні розвивається з труднощами. Порада спікера – знайти власного психотерапевта і не боятися звертатися по допомогу до нього. Ксенія порадила не закривати емоції в собі, а екологічно для себе проговорювати проблеми зі своїм психотерапевтом. 

Ця публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного Розвитку (USAID). Центр демократії та верховенства права був відповідальний за зміст публікації, але він не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.