КМУ змінив граничні норми на відшкодування витрат на друк документів

February 4, 2020

15 січня 2020 року було внесено зміни до постанови КМУ № 740 від 13 липня 2011 року, якою затверджено граничні норми відшкодування витрат на друк та копіювання документів.

Нагадаємо, що відповідно до статті 21 Закону «Про доступ до публічної інформації» розпорядники мають право вимагати відшкодування витрат на копіювання та друк документів, у разі якщо обсяг запитуваних документів більш як 10 сторінок. Розмір фактичних витрат визначається відповідним розпорядником самостійно, але в межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України. Якщо розпорядник інформації не встановив розміру плати за копіювання або друк, інформація надається безкоштовно.

До вказаної вище постанови було внесено кілька змін. Основна із них – втановлення граничних норм для «виготовлення цифрових копій (сканування) документів». Таким чином, за сканування однієї сторінки А4розпорядники зможуть встановити розмір відшкодування до 2,10 грн.

Іншою істотною зміною є прив’язка граничних норм до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб(раніше це був розмір мінімальної заробітної плати). Втім, остаточні суми не змінились суттєво. Ось, наприклад, граничні норми за копіювання чи друк однією сторінки А4:

Граничні норми

станом на грудень 2019

станом на січень 2020

4,17 грн.

(0,1 % розміру мінімальної заробітної плати)

 

4,20 грн.

(0,2 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб)

 

 

Втім, варто пам’ятати, що зазначені норми – це не фіксована вартість друку чи сканування. Це максимум, який дозволено законодавством. Конкретні суми, тобто розміри відшкодування, повинні визначати самі розпорядники інформації залежно від фактичних витрат, понесених на друк, копіювання.

Про відшкодування витрат читайте також: https://cedem.org.ua/analytics/dorogyj-dostup/

https://cedem.org.ua/consultations/chy-zobov-yazanyj-zapytuvach-platyty-za-vidpovid-rozporyadnyka/