Відсоткова філантропія в Україні: вимоги до організацій та питання звітності

February 19, 2020

19 лютого 2020 року Центр демократії та верховенства права провів робочу зустріч “Відсоткова філантропія в Україні: вимоги до організацій та питання звітності”. Представники українських та міжнародних громадських організацій, благодійних фондів, представники державних установ та  помічники народних депутатів обговорили вимоги до організацій, які претендуватимуть на отримання коштів. Також під час дискусії йшлося про механізм, за яким організації звітуватимуть про отримані кошти.

Ця зустріч стала продовженням публічного обговорення концепції запровадження відсоткової філантропії в Україні та була присвячена вузькому колу питань. Відсоткова філантропія – це механізм фінансової підтримки неприбуткових організацій, що полягає в наданні громадянам права на власний розсуд розпоряджатися на користь обраних ними неприбуткових організацій, законодавчо визначеним відсотком сплаченого громадянами податку з доходу. 

Така дискусія необхідна, аби виробити оптимальний підхід до запровадження відсоткової філантропії, наголосив Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права. “Для нас важливе детальне обговорення всіх важливих позицій. Ми маємо узгодити спільне бачення з профільними організаціями та експертами, можливо, внести корективи – і випрацювати спільну позицію”, підкреслив Тарас Шевченко.

Директор ЦЕДЕМ нагадав, що під час попереднього публічного обговорення учасники узгодили позиції щодо звітності. Так, громадські організації, які отримують значні суми від громадян, мають звітувати, але механізм повинен бути простим. Адже надмірна кількість обов’язкової звітності може бути важкою для малих організацій і змусить їх відмовитися від механізму відсоткової філантропії. 

“Важливо пам’ятати, що цей механізм треба дати якомога ширшому колу організацій, не варто намагатися їх обмежити.” – наголосила Марія Гелетій, заступник виконавчого директора Ісар Єднання, – “Якщо загнати організації у строгі рамки, вони не захочуть брати участь. Водночас, варто продумати і запобіжники, аби недоброчесні організації не могли скористатися коштами громадян”.

Також під час дискусії експерти обговорили критерії для організацій. Зокрема, чи мають вони просто заявити про готовність отримувати кошти –  або ж повинні подавати заявку чи досягати певного рівня розвитку. Учасники відзначили і кілька варіантів звітності: лише за кошти, отримані в рамках відсоткової філантропії, або повний звіт за всю діяльність організації. Можливий і “поріг звітності”, до прикладу, неприбуткова організація має публічно повідомляти про видатки лише якщо збере більше 10 тисяч гривень.

“Я думаю, що для успішного впровадження цього інструменту потрібно комунікувати з суспільством. А саме, говорити: про що це і для кого буде працювати відсоткова філантропія. Ми також маємо навчати населення щодо ефективності витрати коштів та їх призначення”, — прокоментував Микола Дейчаківський, програмний координатор напряму “Громадянське суспільство” Фонда Чарльза Стюарта Мотта.

За його словами, слід також привернути увагу відповідальних громадян до цього питання. “Я прихильник такого підходу, що свідомий громадянин буде знати, на що він дає свої кошти. Шлях аби подолати недовіру у громадському секторі ми маємо виробити разом, і основним є: мінімальна звітність, широкий вхід для будь-яких організацій і довіра до вибору українців”, – підсумував експерт.

Присутні учасники погодилися, що механізм відсоткової філантропії має дозволити громадянам самостійно ухвалювати рішення, кому перераховувати кошти на підтримку діяльності громадських організацій. Українці будуть вмотивовані перевіряти та контролювати, кому вони дають гроші й переставати їх платити у разі втрати довіри.

Проведення цієї робочої зустрічі стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України». Центр демократії та верховенства права несе повну відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або Уряду Сполучених Штатів Америки.