Що змінить впровадження відсоткової філантропії в Україні?

January 24, 2020

Українські громадські та благодійні організації лишаються рушіями змін у країні, а суспільство готове підтримувати їх своїми податками. Тож на часі є запровадження відсоткової філантропії – можливості для громадян перерахувати певний відсоток власних вже сплачених податків до благодійної чи громадської організації, яку вони хочуть підтримати. Такий підхід сприятиме розвитку громадянського суспільства та залученню широких верств до суспільно важливої діяльності.

Про це йшлося під час експертного обговорення “Запровадження відсоткової філантропії в Україні”, організованого Центром демократії та верховенства права у рамках проекту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”. Його метою було напрацювати спільну позицію громадських та благодійних організацій у цьому питанні. 

Експерти Центру демократії та верховенства права разом з партнерами підготували концепції запровадження такого механізму в Україні, та обговорювали їх з представниками громадських, благодійних та міжнародних організацій, а також Міністерства фінансів України.

За словами Тараса Шевченка, директора Центру демократії та верховенства права, відсоткова філантропія – насправді не благодійність, а право громадян на участь у розподілі коштів, сплачених у якості податку, для суспільно важливих потреб. А отже – можливість впливати на ухвалення рішень та управління державою.

“Передовсім, це незалежне фінансування для благодійних та громадських організацій. Воно спрацює насамперед не для аналітичних центрів, а для благодійних фондів, які, наприклад, допомагають пацієнтам лікарень чи військовим. По-друге, такий елемент сприятиме податковій просвіті українців, люди розумітимуть, куди і на що йдуть їхні податки. У підсумку, громадяни долучатимуться до вирішення суспільних проблем”, – підкреслив він. Додамо, що за даними фонду “Демократичні ініціативи”, 42% українців готові скерувати частину своїх податків на діяльність громадських організацій.  

Відповідно до концепції, пропонується  платникам податку на доходи фізичних осіб скерувати 2% від відсотку уже сплаченого податку на розвиток обраної неурядової організації. Механізм може діяти на базі електронного кабінету платника: громадянин обиратиме цю опцію, а держава автоматично перераховуватиме гроші. Система має гарантувати анонімність – аби роботодавець не змушував працівників платити “своїй” організації. Також механізм призначення податкового відсотка вже реалізували Польща, Литва, Угорщина, Румунія та Словаччина.

У свою чергу Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР “Єднання”, акцентував увагу присутніх на вже існуючому досвіді та складності реалізації подібних ініціатив:  “Сьогодні ми зібралися, щоб спланувати подальші дії для створення умов запровадження відсоткової філантропії, як механізму допомоги громадським організаціям та фондам залучати кошти на імплементацію власної діяльності. Філантропія – це явище, коли хтось готовий щось робити аби покращити ситуацію. Особисто для мене відсоткова філантропія має велике значення, адже ми надаємо людям можливість використовувати цей механізм для допомоги іншим. На жаль, навіть сьогодні важко говорити на цю тему з державними службовцями та приватним сектором. 

Цей захід один із небагатьох, який ми розпочинаємо в рамках проекту “Ініціатива секторального розвитку громадянського суспільства”. Особливість цього проекту полягає в тому, що ми маємо можливість планувати більш системні ініціативи для громадянського сектору в цілому. У нас є спроможність присвятити увагу накопичення інформації щодо діяльності громадських організацій, отримати доступ до інформації, проводити дослідження, що відбувається за кордоном та який практик ще не вистачає нам.”

Запровадження механізму вплине на стабілізацію роботи громадських організацій та покращення звітності й менеджменту. На цьому акцентував увагу Максим Лациба, координатор проектів Українського незалежного центру політичних досліджень: Вже десять років є ідея в громадянському суспільстві щодо запровадження відсоткової філантропії, був навіть законопроект у Верховній Раді. Я маю сподівання, що даний захід в цю тему буде успішним і ми знайдемо модель, від якої виграє весь сектор. Головна ціль відсоткової філантропії, на мою думку,  додаткові та нові кошти на розвиток громадянського суспільства в Україні. Це чесні, незалежні, місцеві джерела фінансування для прозорих громадських організацій та ініціатив. Друга ціль – популяризація громадянського суспільства, що змусить їх стати більш зрозумілиами для широкого загалу. Вважаю, що прорахунок моделі мають зробити громадські організації”.

Механізм відсоткової філантропії має ще одну перевагу: завдяки йому люди усвідомлюватимуть кількість сплачених податків і почнуть ними розпоряджатися, зазначив Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції. Однак новий механізм не має бути надмірно складним.

“Інфраструктура для відсоткової філантропії має бути максимально простою. Ми бачимо це так: організації мають звітувати лише у разі, якщо зібрали, умовно, 10-20 тисяч гривень. Тоді маленькі ГО, які збирають гроші на парк не будуть обтяжені звітністю. Все має бути максимально просто – такою має бути логіка”, пропонує він.

Водночас, учасники дискусії наголосили на потребі продовжити обговорення ідеї відсоткової філантропії. Зокрема, необхідні запобіжники, аби це право не стало засобом прихованого фінансування політичних організацій. Також необхідно узгодити позиції з фінансовими органами, адже саме вони будуть адмініструвати кошти і перевіряти їх використання. Відтак, Центр демократії та верховенства права разом з експертами організацій громадянського суспільства та членами Консорціуму в рамках проекту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” продовжить роботу у цьому напрямі.

Проведення цього заходу стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США) в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України». Центр демократії та верховенства права несе повну відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або Уряду Сполучених Штатів Америки.