“Відсотковий механізм” для ОГС: ЦЕДЕМ провів онлайн-обговорення

November 27, 2020

27 листопада Центр демократії та верховенства права разом з ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень провів онлайн-обговорення “Відсотковий механізм — як один із кроків до фінансової незалежності ОГС”.

У дискусії взяли участь представники організацій громадянського суспільства (ОГС) та влади. Модерувала дискусію Валерія Дідик, менеджерка проєктів ЦЕДЕМ.

Презентації спікерів дивіться за посиланням

Головною темою обговорення стало запровадження відсоткового механізму – права для громадян переадресувати певний відсоток вже сплаченого податку з доходу до неприбуткової організації (механізм добровільний, а організацію обирає сам громадянин). Зокрема, йшлося про ставлення суспільства до відсоткового механізму а також концепцію його впровадження.

Такий механізм вже працює у ряді країн: зокрема, Угорщині, Словаччині, Литві, Румунії, Польщі, Італії, Молдові. Окрім допомоги суспільно важливим ініціативам, відсотковий механізм залучає людей до підтримки громадянського суспільства та спонукає бути відповідальними.

В Україні ж 30% громадян готові підтримувати ОГС за допомогою відсоткового механізму. Такі дані навела Вікторія Алієва, менеджерка з досліджень ІСАР Єднання, посилаючись на дослідження “Відсотковий механізм для фінансування організацій громадянського суспільства в Україні – 2020”.

“Однак люди радше хочуть підтримувати конкретні проєкти і сервіси, ніж сплачувати адміністративні витрати організацій. Імовірно, це пов’язане з культурою волонтерства та суспільного служіння: якщо ти обрав цей шлях, то у тебе має бути “фінансова подушка”, – коментує вона. 

Вікторія додає, що у людей є чіткі вимоги до таких організацій: вони мають дотримуватися фінансової прозорості, мати чітку стратегію, план роботи у досвід у втіленні своїх проєктів. Натомість теза про те, що українці вороже сприймають ОГС із зарубіжним фінансуванням виявилась міфом: лише 4% громадян вважають, що організація, яка претендує на бюджетні кошти, не може отримувати грантів з-за кордону.

Загалом же, за даними дослідження, 46% українців стверджують, що ОГС існують недарма та приносять користь як суспільству загалом, так і конкретним групам, потреби яких вони відстоюють (до прикладу,, людям з інвалідністю). До благодійності та волонтерства долучаються 21% українців, ще 32% бажають фінансово підтримувати ОГС. 41% опитаних хотіли б дізнатися більше про такі організації.

“Є кореляція між обізнаністю і підтримкою: що більше я знаю, то краще підтримую. Наша гіпотеза така: якщо громадські організації будуть краще комунікувати з бенефіціарами та групами, для яких вони працюють, ситуація покращуватиметься”, – підсумувала Вікторія Алієва.

Гліб Колесов, юрист Центру демократії та верховенства права, розповів, чому українські ОГС потребують підтримки: “Є 2 проблеми: відсутність достатньої фінансової підтримки з боку держави та той факт, що фінансова самозарадність ОГС не є стабільною і забезпечення корисності їх роботи”.

“Вважаю, що великий відсоток підтримки з боку громадян до громадського сектору грає на користь впровадженню відсоткового механізму. Люди матимуть можливість бачити результат своїх грошових вкладень. Громадянин має на власний розсуд розпоряджатися на користь обраних ним неприбуткових організацій 2-ми відсотками податку на доходи фізичних осіб”

Гліб описав досвід наших найближчих іноземних сусідів, підкресливши, що, наприклад, Угорщина запровадила відсотковий механізм в 1996 році, Словаччина – у 1998-му, Литва – у 2002-му, Польща – у 2003-2004 рр. Всі країни мають визначні результати, наприклад, у Молдові, яка ввела відсотковий механізм у 2017 році, дослідження показують покращення розвитку “третього” сектору, так і підвищення інтересу громадян до його роботи. А в Польщі в 2003 році на користь громсектору 1% перераховували 80320 громадян, а в 2019 році – вже 1,5 мільйони громадян. Важливий здобуток в тому, що так люди залучаються до податкового звітування і таким чином – до фіскальної грамотності, бо люди починають цікавитися, на що йдуть їхні податки. 

Як відсотковий механізм працюватиме в Україні? 2% ПДФО можна буде перерахувати на користь громадських і благодійних організацій. Гліб описує сам механізм: “Як це буде відбуватися? Ми вбачаємо, що громадянин в електронному кабінеті платника податків заповнюватиме спеціальну форму, і таким чином ці відрахування в кінці звітного року будуть перераховуватися на користь громадського сектору. Далі податкова служба адмініструватиме цей процес. А громадянин потім може відслідковувати, куди саме, на який корисний проект пішли його кошти, наприклад, на місцеві екологічні ініціативи”

Оновлену Концепцію запровадження відсоткового механізму в Україні дивіться за посиланням

Обговорення відбулося в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, який реалізується консорціумом організацій Ісар Єднання, Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).