Волонтерство за рік повномасштабної війни: як небайдужі громадяни формують надійний тил для захисників України

February 22, 2023

Рівно рік тому, після повномасштабного вторгнення Росії, Україну охопила нова потужна хвиля волонтерства. Допомагати долати виклики війни взялися всі – і дорослі, і діти, і люди старшого віку, незалежно від професії і своїх можливостей. 

За рік волонтери стали надійним тилом для оборонців України. Але вони самі також потребують підтримки. Найперше – правової.   

Як розвивався волонтерський рух в Україні протягом року війни і як змінилося національне законодавство щодо волонтерів, підсумовує Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Кооперація волонтерів

Майже одразу українці почали об’єднувати свої волонтерські ініціативи заради допомоги одне одному та державі. Спочатку – через особисті зв’язки (друзі, родичі, колеги, сусіди, попередні знайомства). Однак вже скоро з’явилися спеціальні платформи, де небайдужі громадяни координували та об’єднували зусилля, як-от: https://platforma.volunteer.country/, https://palyanytsya.info/ https://spivdiia.org.ua/ та інші.

Тож волонтерство в Україні стало системнішим та ефективнішим.

Нове законодавство щодо волонтерів 

Важливою віхою для волонтерського руху торік стало ухвалення двох законів, котрі адвокатував ЦЕДЕМ. Це – закон №2519-ІХ, котрий покращив законодавче регулювання волонтерства та актуалізував законодавство про волонтерську діяльність у зв’язку з вторгненням РФ. А також закон №2520-ІХ, який стосується змін до Податкового кодексу України. Зокрема, він передбачає звільнення від оподаткування окремих витрат організації, що залучають до своєї діяльності волонтерів.

Юристи ЦЕДЕМ впевнені, що такі зміни полегшать роботу громадських та благодійних організацій, які залучають волонтерів з укладенням договору про провадження волонтерської діяльності, і водночас сприятимуть культурі творення сталого волонтерства у майбутньому.

Спрощення процедури реєстрації волонтерів

У грудні минулого року держава спростила перелік документів для включення волонтера до Реєстру волонтерів АТО. Завдяки цьому волонтери, які збирають кошти на особисту картку від різних джерел можуть не декларувати їх як дохід і, відповідно, звільняються від сплати ПДФО (на підставі п. 165.1.54 Податкового кодексу). 

Тож волонтери, які зареєструвалися до 1 січня 2023 року, змогли не оподатковувати кошти, залучені після 24 лютого 2022 року.  Зараз держава та ОГС працюють над тим щоб продовжити термін для включення до Реєстру, адже багато волонтерів не встигли цього зробити до 1 січня 2023 року.

Швидка консолідація громадян заради волонтерських цілей

Прикметною рисою українського волонтерства стала потужна суспільна підтримка і готовність допомагати, причому оперативно. Для прикладу, після звільнення Київщини від окупантів прибирати Ірпінь зголосилося близько 1500 добровольців. Так само активно українці відгукуються на оголошення про волонтерські збори. І це дуже важливо, адже саме за кошти громадян волонтери купують потрібні речі для армії чи населення.

Так, наймасштабнішим проєктом минулого року був збір на безпілотні апарати Bayraktar-ТВ2. Лише за 3 дні Благодійний фонд Притули зібрав 600 млн грн. 

Дитячі волонтерські проєкти

Ще однією рисою українського волонтерства після повномасштабного вторгнення РФ є широка залученість дітей. Діти готують їжу, малюють листівки для військових, плетуть маскувальні сітки, долучаються до публічних акцій на підтримку України за кордоном. 

Наприклад, 13-річна Софія Козир з Житомира з початку повномасштабної війни разом з мамою та тіткою шиє балаклави для військових. За 8 місяців роботи дівчина власноруч пошила понад 15 тисяч балаклав.

Однак діти-волонтери наразі поза законом, наголошують в ЦЕДЕМ. Депутати не ухвалили положення про волонтерство дітей, молодших за 14 років. Тож цей правовий аспект потребує подальшого адвокатування. 

Виклики у сфері волонтерської діяльності

Попри історії успіху, у сфері волонтерства все ще залишаються проблеми, які необхідно вирішувати. Наприклад, оновлення Постанови КМУ №604 від 19.08.2015 року, котра регулює питання одноразової грошової допомоги в разі заподіяння смерті чи інвалідності волонтеру в зоні ведення бойових дій. 

За словами юристів ЦЕДЕМ, в запропонованому нині проєкті змін Міністерство у справах ветеранів виключило можливість отримувати грошову допомогу волонтерам, які в зоні бойових дій допомагають цивільним. Громадський сектор уже закликав Кабмін переглянути проєкт змін та повернути до дії Постанови волонтерів, які допомагають цивільному населенню в небезпечних зонах. Спільну заяву до КМУ підтримали 33 громадські та благодійні організації та спільноти.  

Інший виклик – включення волонтерів, котрі збирають гроші на свої індивідуальні карткові рахунки, до Реєстру волонтерів АТО. Далеко не всі волонтери встигли зареєструватися до 1 січня 2023 року, а багато хто не знає про існування реєстру і свої права. Тож необхідно шукати подальші рішення для виходу з цієї ситуації. Саме над цим серед іншого працює Центр демократії та верховенства права сьогодні. 

Цей матеріал створено у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.