ВООЗ попереджає про небезпеку IQOS, GLO та електронних сигарет

July 29, 2021

Днями Всесвітня Організація охорони здоров’я закликала звернути увагу на загрози, пов’язані з тютюновими та нікотиновими виробами. Зокрема, ВООЗ рекомендувала всім без винятку країнам вживати заходи з комплексу стратегій MPOWER (англ. Monitor tobacco use and prevention policies – моніторинг вживання тютюну і політика в галузі запобігання). Нагадуємо, що до таких заходів належать: 

  • захист людей від тютюнового диму;
  • пропозиції допомоги, аби люди кинули курити ;
  • попередження про небезпеку тютюну;
  • введення заборони на рекламу, стимулювання продажу та спонсорство тютюну;
  • підвищення податків на тютюн.

Нагадуємо, що комплекс стратегій MPOWER був розроблений в 2008 році для розширення зусиль щодо виконання конкретних положень Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну безпосередньо на рівні країн підписантів конвенції.

Показово, що у восьмій щорічній доповіді ВООЗ за 2021 рік вперше згадують електронні системи доставки нікотину, зокрема, “електронні сигарети”. Організація зазначає, що оскільки такі вироби активно розповсюджуються серед молоді, це викликає занепокоєння у міжнародної спільноти. В першу чергу, молоде населення приваблює різноманітність смаків, яку пропонують виробники електронних систем доставки тютюну. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус наголошує, що нікотин викликає сильну залежність, а електронні системи доставки нікотину спричиняють шкоду, тому їх споживання слід врегулювати на законодавчому рівні більш ефективно. Уряди країн мають запобігти потраплянню електронних систем доставки нікотину до рук молоді, адже вони зумовлюють залежність від нікотину. 

Продаж електронних систем доставки нікотину станом на сьогодні заборонений у 32 країнах світу. Ще 79 країн запровадили як мінімум одне часткове обмеження, встановивши заборону на використання таких виробів в громадських місцях, їх рекламу, стимулювання продажу й спонсорство або вимогу розміщення попереджень на упаковці. В той же час, в інших 84 країнах їх ніяк не регулюють і не обмежують.

Незважаючи на те, що в світі частка споживачів тютюну знизилась, загальна кількість курців все ще залишається значною. Відповідно до інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожного року куріння забирає 8 мільйонів життів, з яких мільйон людей помирає від пасивного куріння. 

Нагадуємо, що в Україні підготовлений до другого читання законопроєкт №4358, який запровадить суворіші заходи, що регулюватимуть вживання, розповсюдження, рекламу, спонсорство тютюну. Зміни стосуватимуться і електронних пристроїв для куріння, зокрема, ТВЕН та електронних сигарет, а також інших тютюнових виробів.

Примітка: до електронних систем доставки нікотину належать, зокрема, тютюнові вироби для електричного нагрівання тютюну (ТВЕН – айкос, гло) та електронні сигарети, які заправляються спеціальними рідинами.