Вибори, війна та інші виклики: НМР провела круглий стіл у Харкові

September 11, 2018

11 вересня у Харкові відбувся круглий стіл “Медіа Харківщини: національні виклики та регіональні проблеми”. Його ключовою темою стали питання, які постають перед медіа Харківщини при підготовці контенту. Організаторами заходу виступили Центр демократії та верховенства права і Незалежна медійна рада.

Учасниками заходу стали викладачі, студенти та журналісти-практики, які разом з експертами Незалежної медійної ради дискутували про медіа. Головні акценти стосувалися чутливих для Харківщини проблем: висвітлення військового конфлікту, реалій роботи регіональних медіа, висвітлення майбутніх президентських та парламентських виборів. Також обговорювали шляхи вирішення окремих проблем. Цей круглий стіл став вже четвертим для Незалежної медійної ради – до цього аналогічні медіадискусії відбулися у Краматорську, Одесі та Івано-Франківську.

Так, член Незалежної медійної ради, керівник правових проектів Інституту Масової Інформації Роман Головенко говорив про правове регулювання роботи журналістів. Знання власних прав важливе для щоденної роботи журналіста: як у підготовці матеріалів (до прикладу, коли йдеться про межі приватності чи доступ до інформації), так і при захисті власної позиції у судах.

У наступній частині незалежний експерт та член НМР Діана Дуцик провела дискусію про межі та ризики висвітлення воєнної тематики, актуальні для прифронтового регіону. Такі дискусії є важливими для створення стандартів роботи в умовах військового конфлікту, які дозволили б журналістам лишатися об’єктивними.

Тарас Петрів, член Незалежної медійної ради, ініціював та модерував дебати щодо довіри до медіа. Проблема недовіри до ЗМІ наразі актуальна навіть для розвинених демократій на зразок США. Однак є і позитивні зміни: вперше за три роки рівень довіри до ЗМІ в Україні зростає – і місцеві медіа тут є одними з лідерів. Тож учасники круглого столу аналізували виклики у цій сфері та відповіді для них, які допоможуть чесним медіа стати надійними джерелами інформації для громадян.

Також члени Незалежної медійної ради розповіли про роботу цього органу за два з половиною роки. Незалежна експертна структура аналізує резонансні ситуації в медіапросторі: зокрема, прояви мови ворожнечі, порушення прав героїв ток-шоу, вимоги до журналістів узгоджувати матеріали, недобросовісну рекламу. За підсумками цих справа експерти публікують висновки – вони покликані допомогти ЗМІ уникати порушень та дотримуватися медійних стандартів.

Проект здійснено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США