Упередженість ведучої щодо окремих учасників та демонстрація відео з російського джерела: які стандарти порушили у випуску «Права на владу»

January 13, 2022

Незалежна медійна рада розглянула звернення громадської організації «Центр — “Розвиток демократії”» щодо телепередачі «Право на владу» на каналі «1+1» (випуск від 10.06.2021), присвяченого, зокрема, темі звільнення громадян України, утримуваних бойовиками та РФ.

Громадська організації у своєму зверненні вважала, програма порушує професійні журналістські стандарти, законодавство у сфері медіа та маніпулює думкою глядачів «з боку телеканалу “1+1” та ведучої Н. Мосейчук». На думку автора звернення, в цьому випуску телепередачі були допущені порушення журналістських стандартів: балансу, достовірності, трапилися вияви дискримінації за політичною, статевою ознакою учасників передачі, а ведуча не вживала заходів щодо припинення таких порушень і навіть «особисто підтримувала учасників програми, які дозволяли собі подібні порушення». Зокрема, звертається увага на те, що ведуча «різко висловлювала власну думку щодо Ірини Геращенко».

Незалежна медійна рада розглянула звернення і у своєму висновку наголосила, що політичні токшоу є окремим видом медійної продукції, більша частина їхнього змісту створюється гостями шоу. Їхні висловлювання не зв’язані професійними стандартами журналістики, а під законодавче регулювання діяльності телерадіоорганізацій вони підпадають радше опосередковано. Тому НМР оцінювала поведінку та вислови лише телеведучої, включно з її реакцією на слова та дії гостей. А от щодо неї – стандарти журналістики мають діяти, адже це токшоу – суспільно-важливий інформаційний продукт.

НМР відзначає, що під час передачі було дотримано балансу щодо представлення різних політичних сил. Це стосується як факту запрошених гостей з різних політичних партій, так і щодо достатньої кількості наданого ефірного часу на висловлювання позицій.

Щодо гендерного балансу, то законодавчої вимоги прямої про його необхідність немає, але НМР радила би команду токшоу більш ретельно дбати про дотримання його, адже з 10 гостей програми було лише дві жінки – Ірина Геращенко та Тетяна Ричкова скайпом.

Однак НМР вважає поведінку телеведучої Наталії Мосейчук упередженою щодо політичної сили «Європейська солідарність», адже емоційні висловлювання ведучої (та деяких гостей передачі) в бік Ірини Геращенко стосувалися саме її належності до «Європейської солідарності». При цьому ведуча реагувала емоційно на слова Геращенко і ігнорувала емоційні та провокативні висловлювання інших учасників токшоу.

«Незважаючи на випади Ірини Геращенко в бік телеканалу, на нашу думку, телеведуча мала реагувати стриманіше й не розвивати розмови в напрямі взаємних звинувачень та скандалізації. Адже функцією цього токшоу було надання максимальних відповідей на питання, тобто інформації телеглядачам, а не з’ясовування стосунків між І. Геращенко та Н. Мосейчук. Скандалізація змісту передачі марно витрачає ефірний час, який можна було б використати для надання додаткової інформації з такої важливої теми, як звільнення українських військовослужбовців», – зазначили в НМР.

Упередженість журналіста за політичною ознакою є однією з форм порушення вимоги об’єктивного подання інформації. Також, зважаючи на характер висловів ведучої, було порушення професійного стандарту журналістики з відокремлення фактів від коментарів та оцінок, адже ведуча вживала щодо представниці «Європейської солідарності»” серед інших такі вислови, як «ви не обманюєте, ви брешете», «я художник, я так вижу» тощо, які вказують на упередженість, мають відносно образливий характер і заважають обговоренню питання по суті, позбавляючи глядачів потенційної можливості отримати додаткову інформацію.

Крім того, уваги Незалежної медійної ради заслуговує ще факт показу на відео з російського джерела. І хоча в ефірі не артикулювали чітко, звідки це відео, але по суті очевидно, що воно російське, демонструвалось на медійних ресурсах на тимчасово окупованих територіях і носить пропагандистський характер. При цьому і диктор, і спікер сюжету Володимир Рубан, по суті, дають зрозуміти, що українська сторона – попередня влада – не поспішає зі звільненням нашого офіцера з мотивів отримання політичної вигоди. Незалежна медійна рада не має компетенції і не береться оцінювати правдивість таких слів, але зазначає, що питання правдивості мав би з’ясувати телеканал «1+1», якщо він уже взявся демонструвати у своєму ефірі російський пропагандистський сюжет.

«Наталія Мосейчук перед демонстрацією відео зазначила, що воно «буде доречним», а після самого сюжету просто повторила твердження Володимира Рубана, якого навряд чи можна назвати незалежним експертом. З’являється враження, що телеканал подав в ефір відео для підсилення критики політсили П. Порошенка, проігнорувавши обов’язок перевірки поданої в ньому інформації», – зазначають в НМР, додаючи, що відсутність перевірки інформації з сюжету є ознакою порушення стандартів точності та достовірності.

Незалежна медійна рада не вважає застосовною до цього відео Закону «Про телебачення і радіомовлення», що звільняє телеканал від відповідальності за дослівне відтворення матеріалів, поширених іншим засобом масової інформації, з посиланням на нього. Бо й джерело відеосюжету не було конкретно назване, і, зважаючи на те, що Російська Федерація є країною-агресором щодо України (постанова ВРУ від 27.01.2015), медіа РФ не можна вважати об’єктивними та безсторонніми щодо України за визначенням, і їхній контент в українському контексті завжди потребуватиме суворої перевірки.

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що у випуску телепередачі «Право на владу» каналу «1+1» від 10 червня 2021 р. порушено стандарти точності, достовірності, відокремлення фактів від коментарів, що порушує норми Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Кодексу етики українського журналіста, і навіть редакційного статуту Телерадіокомпанії «Студія 1+1».

З повним висновком НМР можна ознайомитися за посиланням.

Довідка про Незалежну медійну раду:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова ради – Антоніна Черевко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.