Юристи Фонду відстоюють право на інформацію про зарплати на комунальних підприємствах

December 19, 2017

Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав судовий позов з вимогою надати інформацію про заробітні плати на одному з комунальних підприємств. Мета цієї судової справи – не лише допомогти запитувачу, а й створити судовий прецедент, який доведе: комунальні підприємства мають звітувати перед громадою за свої видатки. Адже наразі вони часто відмовляють у наданні такої інформації.

Позивачем у цій справі є черкаський журналіст, який надіслав запит до комунального підприємства та попросив надати йому інформацію про розмір заробітної плати і премій, нарахованих директору, заступнику директора та всім штатним працівникам комунального підприємства.

Однак комунальне підприємство відмовило у наданні інформації, пославшись на конфіденційність такої інформації та відсутність згоди на розголошення персональних даних.

Розпорядник стверджує: зарплати виплачуються із коштів, отриманих від господарської діяльності – а тому вони не можуть вважатись бюджетними коштами. Відповідно, запитувана інформація не є публічною і КП не має обов’язку її надавати.

Такі відмови є надзвичайно поширеними серед комунальних підприємств. Тому важливо довести у судовому порядку та нагадати таким розпорядникам, що:

  • комунальні підприємства створюються та діють на основі комунальної власності територіальної громади і фактичним власником такого майна є відповідна територіальна громада
  • комунальним майном (коштами) є не тільки ті, які були передані КП під час заснування, а й отримані ним під час здійснення своєї діяльності
  • доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством комунальним майном, зокрема, інформація про виплати заробітної плати працівникам, може бути обмежено лише за умов, передбачених частиною п’ятою статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»

Наступне судове засідання у цій справі відбудеться 18 січня 2018 року.

Ухвала про відкриття провадження: http://reyestr.court.gov.ua/Review/70437284

Центр демократії та верховенства права (раніше – Інститут Медіа Права) підтримує Фонд захисту права на доступ до інформації, а також діяльність Мережі захисників права на доступ до інформації. Кожен, чиє право на доступ до інформації порушене, має змогу безоплатно отримати допомогу фахівця для юридичного супроводу справи. Оплата праці фахівців здійснюється за кошти Фонду.

Детальніше про Фонд: https://cedem.org.ua/what-we-do/sudovyj-zahyst/