ЦЕДЕМ вітає з Днем права знати та запрошує пройти онлайн-тест

September 28, 2022

Право знати, шукати та отримувати інформацію – важливе як ніколи раніше, адже в часи військового вторгнення РФ проти України це право актуалізує свою вагу на рівні з іншими правами людини.  

Ще 29 вересня 2002 року, після зустрічі громадських та міжнародних організацій, у світі почали відзначати День права знати (Right to Know Day). У 2016 році ЮНЕСКО оголосила 28 вересня Міжнародним днем доступу до інформації.

Для Центру демократії та верховенства права, доступ до інформації знаходиться у фокусі особливої уваги. Ще з моменту заснування організації – у 2005 році як Інституту Медіа Права, наша команда працює у цій сфері постійно та через аналітичні продукти, освітні проєкти і напрацювання змін до законодавства – пильнує за ефективною реалізацією права знати на практиці. 

У 2011 році команда ЦЕДЕМ виступила співавтором Закону “Про доступ до публічної інформації”, який власне врегулював право знати на національному рівні в Україні. З того часу, разом із активними громадянами, організаціями-партнерами та посадовцями ми активно працюємо над втіленням цього Закону про доступ. 

У 2016-2020 роках, ЦЕДЕМ сприяв процесу імплементації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсо), завдяки чому Україна стала 10 країною, яка ратифікувала Конвенцію, забезпечила набуття її чинності для всього світу. Цей міжнародний документ не лише зобов’язує держави гарантувати право громадян на доступ до інформації, але й запроваджує як національний, так і міжнародний механізм моніторингу у сфері доступу до публічної інформації. 

Відтак, право на доступ до інформації в Україні забезпечено на належному національному рівні, а також у повній відповідності з міжнародними стандартами. Важливо, що доступ до інформації як право людини продовжує функціонувати навіть в умовах дії воєнного стану.

Так, з останніми тенденціями судової практики з питань доступу до публічної інформації під час війни ви можете ознайомитись в аналітичному матеріалі нашої експертки, юристки – Оксани Ващук-Огданської: https://cedem.org.ua/analytics/dostup-pid-chas-viyny.

Ми щиро вдячні всім журналістам, активістам, правникам та небайдужим розпорядникам, які у різний спосіб співпрацюють разом з нами задля покращення доступу до інформації в Україні. 

Принагідно запрошуємо вас перевірити свої знання з доступу до публічної інформації та пройти освітній онлайн тест:  https://cutt.ly/jVIFOL1.