За майбутнє без тютюну: під Верховною Радою відбулася громадська акція

May 31, 2021

31 травня під Верховною Радою України відбулася громадська акція з нагоди Всесвітнього для без тютюну. На ній громадськість вкотре наголосила: важливо ухвалити законопроєкт №4358, за який ВРУ вже проголосувала у першому читанні. Також участь у акції взяли представники Всесвітньої організації охорони здоров’я та посадовці Міністерства охорони здоров’я України.

За даними ВООЗ, від куріння щорічно передчасно вмирає більше людей, ніж через ДТП, вживання наркотикыв або СНІД. Це можна змінити, ухваливши відповідні обмежувальні заходи.

Нагадаємо, норми проєкту Закону №4358 передбачають комплекс заходів на захист здоров’я молоді від залучення до куріння, включно із забороною реклами, стимулюванням продажів та спонсорства електронних сигарет і рідин, тютюнових виробів для електричного нагрівання та пристроїв для забезпечення їх куріння. Також передбачено запровадження медичних попереджень на упаковках цих виробів, заборону викладки усіх тютюнових виробів у точках продажів та заборону ароматизаторів. Запропоновані норми законопроєкту №4358 відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційній Директиві 2014/40/ЄС.

Центр демократії та верховенства права раніше вказував, що пріоритетним завданням Парламенту для розширення антитютюнового законодавства на всі без виключення електронні пристрої для куріння та боротьбі із поширеністю куріння має стати розгляд комплексного антитютюнового проєкту Закону.№4358.

На думку Гліба Колесова, юриста ЦЕДЕМ та координатора проєкту “Київ без тютюнового диму”: “Саме законопроєкт №4358 є основою для створення в Україні середовища вільного від тютюнового диму. Тому, депутатам слід повторно розглянути проєкт Закону й проголосувати за його ухвалення”.