“2022 без тютюну” став на крок ближчим!

June 1, 2021

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо комплексного захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, від вживання тютюнових виробів, електронних пристроїв для куріння, їх реклами й спонсорства.

Сьогодні Верховна Рада України прийняла за основу в першому читанні проєкт закону №4358 “Про внесення змін до деяких Законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну”. За відповідне рішення проголосували 339 народних депутатів.

Показово, що голосування відбулося у День захисту дітей і одразу ж після Всесвітнього дня боротьби з тютюном, який відзначається щорічно 31 травня. Ухвалення цього законопроєкту за основу є важливим кроком до зменшення впливу тютюну на здоров’я українського суспільства, адже норми документа покликані імплементувати положення Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиви №2014/40/ЄС.

Однак, експерти ЦЕДЕМ зазначають, що при доопрацюванні проєкту Закону №4358 з нього вилучили ряд позитивних новел, які автори законопроєкту пропонували у первинному тексті, зареєстрованому 10 листопада 2020 року.

Зокрема, мова йде про застосування медичних попереджень споживачів, однакових для всіх тютюнових виробів. Відповідно до первинного тексту, вони мали б займати 65% площі відповідних сторін упаковки електронних сигарет, заправних контейнерів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, тютюнових виробів для куріння, інших ніж сигарети, тютюну для самокруток та тютюну для кальяну, бездимних тютюнових виробів, пристроїв для для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Також із тексту проєкту Закону зникли норми про заборону викладки тютюнових виробів у місцях продажу.

Що ж до позитивних новел, то у Законі запропоновано таке:

  • Зміни медичних попереджень споживачів тютюнових виробів та, відповідно, відображення таких попереджень на пачках тютюнових виробів, упаковках електронних сигарет, заправних контейнерах та рідинах, що використовуються в електронних сигаретах, упаковках трав’яних виробів для куріння, а також бездимних тютюнових виробів;
  • Заборона рекламних заходів та спонсорства електронних пристроїв для куріння (пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронні сигарети, заправні контейнери та рідини, що використовуються в електронних сигаретах);
  • Суттєве збільшення відповідальності за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення.

Більше того, нардепи пропонують заборонити продаж сигарет і тютюну для самокруток зі смако-ароматичними добавками. Як показує практика, саме тютюнові вироби зі смаком фруктів чи солодощів є найбільш привабливими для молоді. Відтак, експерти наголошують, що заборону треба поширити не тільки на сигарети та тютюн для самокруток, а й на всі без винятків тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах.. 

Серед цілей законопроекту є також імплементація норм Директиви 2014/40 ЄС. Зокрема, запровадити вимоги щодо подання звітності виробників та імпортерів тютюнових виробів про інгредієнти тощо.

Водночас, у цій сфері залишається багато неврахованих змін, на яких наполягає як експертне середовище, так і Всесвітня організація з охорони здоров’я. Адже від їх ухвалення прямо залежить зменшення впливу тютюну на громадське здоров’я. Тож експерти Центру демократії та верховенства права й надалі підтримуватимуть реалізацію в Україні прогресивних та комплексних заходів, покликаних запобігти поширенню вживання тютюнових виробів у суспільстві.