ЦЕДЕМ долучився до заповнення опитувальника для отримання статусу кандидата в члени Євросоюзу

May 11, 2022

У понеділок, 9 травня, президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна заповнила фінальну частину опитувальника-анкети, необхідного для отримання Україною статусу кандидата в члени Європейського Союзу.

Мета опитувальника полягає в тому, щоб Європейський Союз зміг оцінити, наскільки Україна політично, економічно та законодавчо готова до членства. На підставі цих даних у ЄС вирішуватимуть питання про надання статусу кандидата в члени Союзу.

Експерти Центру демократії та верховенства права долучилися до заповнення тієї частини анкети, на яку відповідало Міністерство культури та інформаційної політики. Вона стосувалася стану розвитку інформаційної політики: сфера телебачення, радіомовлення та, частково, мовлення в інтернеті. 

Юристи ЦЕДЕМ здійснили огляд українського законодавства з таких питань: 

  • Органи у сфері аудіовізуальної політики: компетенція, повноваження, механізми прозорості та підзвітності;
  • Критерії визначення юрисдикції у сфері аудіовізуальних медіа;
  • Перелік основних подій, які мають транслюватися на телебаченні, доступ медіа до них, ексклюзивні права певних мовників;
  • Аудіовізуальні послуги, послуги на вимогу, інтерактивні послуги, зокрема, через інтернет;
  • Законодавство, що регулює виключні права мовника на трансляцію основних подій. 

Ці питання входять до другої частини опитувальника, яка надає оцінку відповідності українського законодавства європейському. 

Основним актом, який регулює сферу аудіовізуальних медійних послуг у Європейському Союзі, є Директива 2010/13/EU, більш відома як Директива про аудіовізуальні медійні послуги. Для інтеграції з ЄС у цій сфері українське законодавство має максимально відповідати основним положенням Директиви, а також враховувати низку рекомендацій, що діють в Євросоюзі. 

Спільними зусиллями влади, громадянського суспільства, частиною якого є ЦЕДЕМ, та учасників ринку аудіовізуальних медіа Україна зможе привести сферу телебачення, радіомолвлення та інтернет-послуг до відповідності із європейськими принципами.