Заява Консорціуму у зв’язку з підпалом будинку громадського активіста Віталія Шабуніна

July 23, 2020

Сьогодні, 23 липня 2020 року, невідомі підпалили помешкання громадського активіста, керівника ГО “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна. Ніхто з людей не постраждав, однак будинок серйозно пошкоджений.

Зважаючи на суспільний і політичний активізм Віталія Шабуніна, напад може бути пов’язаний з його професійною діяльністю. Адже і він сам, і “Центр протидії корупції” неодноразово публікували розслідування та викриття про корупційні дії українських політиків та посадовців.

Цей інцидент свідчить, що в Україні продовжуються напади і залякування громадських активістів.

Ми засуджуємо будь-які прояви насильства проти громадських активістів. Ми вважаємо, що політичні суперечності чи питання незгоди з позицією громадян мають з’ясовуватися у публічних дискусіях або у залі суду – але аж ніяк не кримінальними методами.

Ми закликаємо Національну поліцію України максимально швидко і професійно розслідувати цю справу та покарати виконавців і замовників підпалу, а також наполягаємо на справедливому розслідуванні усіх справ, пов’язаних із нападами на громадських діячів. Держава має показати, що вона спроможна гарантувати громадянам право на життя, безпеку їхніх родин та домівок.

Громадські активісти відстоюють інтереси усього суспільства, і саме тому ризикують життям та здоров’ям. Ба більше, їхня діяльність перетворює їх на ворогів для недоброчесних посадовців, бізнесменів та представників кримінального світу. 

Тому держава та громадськість мають захищати тих, хто змінює державу на краще – навіть всупереч чиємусь корупційному інтересу. Саме суспільство активних та відповідальних громадян є одним із рушіїв розбудови демократичної та заможної України.

Цей напад стосується не лише особисто Віталія Шабуніна. Адже існує ризик, що журналісти, активісти та викривачі корупції не наважуватимуться публікувати резонансну інформацію, боячись за власне життя та своїх близьких. І це ще одна причина, чому відповідь держави на цей злочин настільки важлива.

Консорціум ІСАР Єднання, Центру демократії та Українського незалежного центру політичних досліджень вимагає прозорого розслідування та буде стежити за його перебігом.