ЦЕДЕМ закликає Комітет з євроінтеграції рекомендувати Раді проголосувати за ратифікацію Конвенції Тромсо

March 3, 2020

4 березня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом розгляне на своєму засіданні законопроект №0032 про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів, поданий Президентом України.

Україна підписала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів (відому також як Тромську Конвенцію) ще у квітні 2018 року. Це перший міжнародний документ такого рівня, у якому держави не лише визнають право на доступ до інформації, а й погоджуються забезпечувати таке право і співпрацювати у сфері доступу. Зокрема, країни-учасниці створять міжнародні моніторингові органи. Україна має можливість ввести в дію положення Конвенції, яку нині ратифікували 9 з 10 мінімально необхідних держав.

“Ратифікація Конвенції Тромсо – це нагода для України зробити вагомий внесок у розвиток доступу до інформації в Європі. Україні є чим пишатися і чим поділитися у цій сфері!” – зазначив Директор ЦЕДЕМ Тарас Шевченко. 

З осені 2019 року законопроект про ратифікацію цього міжнародного документу за ініціативою Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та сприяння Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України  пройшов швидке погодження в усіх органах влади, задіяних до цього процесу. А 31 січня 2020 року Президент України вніс законопроект до парламенту для проходження процедури ратифікації.

Центр демократії та верховенства права неодноразово наголошував на необхідності ратифікації цієї Конвенції. Наразі потрібне схвальне рішення Комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом, який є головним щодо нього. Це рішення необхідне для того, щоби народні депутати змогли розглянути питання ратифікації Конвенції в першому читанні.

ЦЕДЕМ закликає Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом рекомендувати Верховній Раді України проголосувати за законопроект про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Довідка: 18 червня 2009 року, у м. Tromsø (Норвегія) Рада Європи прийняла Конвенцію про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсо). Цей документ вперше вивів тему доступу до публічної інформації на такий високий рівень. Положення Конвенції наша країна враховувала, розробляючи проект Закону “Про доступ до публічної інформації”, який свого часу увійшов у десятку найкращих у світі і зараз перебуває в першій десятці європейських законів.

З того часу Конвенція є відкритою для підписання усіма країнами Ради Європи але досі  не набрала чинності – для цього потрібно, щоб Конвенцію ратифікували 10 країн. Україна підписала Конвенцію у квітні 2018 року і того ж року намагалась ратифікувати цей документ, проте для цього у парламенті не вистачило голосів і розуміння важливості такої ратифікації.

Конвенція закріплює мінімальні стандарти у сфері доступу до публічної інформації:

  • Країни повинні гарантувати право на доступ до офіційних документів всім особам, а не тільки своїм громадянам  
  • Подання запитів повинно бути безкоштовним і без зазначення чому запитувачу вона потрібна  
  • Відповідь на запит повинна надаватись у розумний і короткий строк
  • Будь-які обмеження у доступі до інформації повинні проходити тест на шкоду та суспільний інтерес
  • Запитувач повинен мати доступні шляхи оскарження порушення його права до незалежного органу та суду

Наразі Конвенцію Тромсо підписали 17 країн, проте ратифікували лише 9. Таким чином, у перегонах за звання “країни-ініціатора” – країни, яка виведе сферу доступу до публічної інформації на міжнародний рівень, змагаються 8 країн: Бельгія, Грузія, Ісландія, Північна Македонія, Сан-Марино, Сербія, Словенія та Україна.