Заява щодо ліквідації звання «Заслужений журналіст України»

June 3, 2021

Ми, підписанти цієї заяви, висловлюємо підтримку ініціативі Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України щодо скасування почесного звання «Заслужений журналіст України».

Звання «Заслужений журналіст» прийшло ще з радянських часів, коли указом Верховної Ради Української РСР 1981 року було визначено перелік професій, яким вручалася така відзнака. За часів Незалежності це звання перекочувало до Закону України «Про державні нагороди», який у статті 10 відбив перелік ще з радянського акта. Фактично незалежна Україна продовжила формалістичну радянську традицію партійно-державного схвалення роботи тих чи інших професій, де потрібно було «заслужити» щось від уряду.

Так, відзнаки можуть бути прийнятними для професій, що безпосередньо забезпечують якісне функціонування держави, як-от правоохоронці, військові, надзвичайники чи працівники державного апарату, і водночас є неприйнятними для журналістики як монітора демократії.

Численні журналістські етичні кодекси наголошують на тому, що журналісти мають діяти з огляду на принципи незалежності та незаангажованості. Наприклад, кодекс Американської асоціації професійних журналістів прямо забороняє отримувати подарунки чи інші активності, що можуть скомпрометувати неупередженість або підважити репутацію журналіста. Принципи Коаліції європейських журналістів наголошують, що журналістика має залишатися незалежним голосом і не бути речником жодного політичного, бізнесового чи корпоративного інтересу.

Довіра і повага до журналіста має базуватися насамперед на повазі до етичних стандартів журналістики, прозорості медіавласності й управління, якісному реагуванні на помилки та оцінюванні стану медій, про що наголошується і в Резолюції ПАРЄ 1993 року. А свобода медіа, плюралізм та незалежність є вирішальними складовими права на свободу вираження поглядів. Ба більше, медіа відіграють важливу роль у демократичному суспільстві, виступаючи громадськими «сторожами», допомагаючи інформувати та розширювати повноваження громадян шляхом поглиблення їхнього розуміння поточного політичного та соціального ландшафту та сприяння їхній свідомій участі в демократичному житті.

Нагородження державою журналістів таким званням навіть з найчистіших намірів підважують незалежність медіа та довіру до журналістики як такої. Адже в сухому залишку об’єкт критики намагається влестити критика.

Ми переконані, що найвищою нагородою від держави є не відзнака, але відкрита і доступна інформація, прозорість і підзвітність влади, а надто – безпека і захист журналістів, швидке і професійне розслідування злочинів та справедливе покарання винних.

Лише професійні журналісти – колеги по цеху, аудиторія медіа та незалежні медійні організації можуть надати справедливу оцінку, хто направду є найбільш професійним, достойним і улюбленим журналістом.

Заява відкрита до підписання всіма охочими.

Незалежна медійна рада

ГО Фундація «Суспільність»

ГО «Детектор медіа»

ГО Центр демократії та верховенства права

ГО Інститут масової інформації

ГО «Інтерньюз-Україна»

ГО Платформа прав людини

Дмитро Тузов, ведучий радіо НВ

VoxCheck 

StopFake

Могилянська школа журналістики