Зміни до КУпАП: 24 години на складення протоколів на порушення Закону про доступ

May 7, 2018

Нещодавно набули чинності зміни до статті 254 Кодексу про адміністративні правопорушення, що стосуються строку складення протоколу про вчинення правопорушення. Відтепер «протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності».

Такі зміни були внесені до КУпАП Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави». І хоча логічно було б, щоб зміни стосувались порушень у сфері перетину кордону, проте законодавець не зробив виключення – строк у 24 години передбачений для складення всіх  протоколів про адміністративні порушення.

Це означає, що уповноважені особи секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини або його представники Уповноваженого (які складають протоколи на осіб, які порушили вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації») повинні скласти і вручити такі протоколи протягом доби.  

Вважаємо, що такі зміни фактично нівелюють один із механізмів захисту порушеного права на доступ до публічної інформації – оскарження порушення до Уповноваженого. Адже, фактично жоден протокол не може бути складений у такий строк і як наслідок, винних осіб не можливо буде притягнути до відповідальності.