Звернення громадських організацій щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів

September 4, 2018

Ми, громадські організації, що нижче підписалися, звертаємося до Комітету Верховної ради України із закликом підтримати питання ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенція Тромсо), законопроект №0195.

Конвенція Тромсо була підписана Україною 12 квітня 2018 року і є першим міжнародним документом у сфері доступу до публічної інформації, що буде мати обов’язковий характер для країн, що її ратифікували. На сьогодні Конвенцію ратифікували 9 країн, а це означає, що для набуття нею чинності необхідна лише одна ратифікація від країни-підписанта. Україна має унікальний шанс стати країною, що введе Конвенцію в дію і виведе сферу доступу до публічної інформації на новий, конвенційний рівень.

Відповідно до частини другої статті 2 Конвенції, країни-підписанти мають здійснити всі необхідні заходи, в тому числі внести зміни до національного законодавства, щоб забезпечити ті мінімальні стандарти, які закріплені у Конвенції. Проте, чинний Закон України «Про доступ до публічної інформації», що діє з 2011 року, розроблявся з урахуванням основних положень Конвенції, відтак жодних радикальних змін до нашого законодавства не доведеться вносити.

Новим не тільки для України, а й для всієї міжнародної спільноти є встановлення системи моніторингу, який буде спрямовано на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень Конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів.

Наразі європейська громадськість і справді постала перед необхідністю розробки і прийняття міжнародного механізму, який би заклав універсальні основи для здійснення особами права на доступ до офіційних документів, оскільки ці питання врегульовані виключно актами рекомендаційного характеру, і до цього часу на рівні міжнародної спільноти не був ухвалений той універсальний документ, який би зобов’язував держави-учасниці визнавати право на доступ до інформації.

Ратифікуючи Конвенцію, Україна не лише декларує прихильність до принципу відкритості діяльності органів влади, але і демонструє здатність до повноцінної участі у виробленні міжнародних стандартів і поширенні найкращих практик у сфері доступу до інформації. Підписання Конвенції є також елементом вибудовування Україною іміджу проактивного регіонального лідера, що здатний поширювати свої найкращі практики і експертизу серед країн, що входять у східноєвропейський регіон.

Підписанти:

Центр демократії та верховенства права

Платформа прав людини

«Детектор медіа»

«Доступ до правди»

Інститут масової інформації

Український інститут з прав людини

Інститут розвитку регіональної преси