Заборона проявів сексуальної орієнтації знову розглядатиметься в Раді

June 19, 2018

15 червня 2018 року в Парламенті був зареєстрований Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони публічного прояву будь-яких видів сексуальної орієнтації)» (Проект №8489, н.д. Олег Барна).

Автор пропонує заборонити розповсюдження та/або пропаганду матеріалів, що містять інформацію про сексуальну орієнтацію особи, а також публічний прояв та пропаганду будь-якого виду сексуальної орієнтації особи загальнодоступним способом, на публічних заходах (публічні марші, відкриті зібрання, фестивалі тощо), в засобах масової інформації (на телебаченні, в друкованих засобах інформації, мережі Інтернет тощо).

Вказані зміни вносяться до Законів України «Про захист суспільної моралі», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення та радіомовлення», а також «Про видавничу справу». Крім того, для телерадіоорганізацій за розповсюдження та/або пропаганду матеріалів, що містять інформацію про сексуальну орієнтацію особи, пропонується запровадити штраф у 25% розміру ліцензійного збору. Причому, згадана санкція застосовуватиметься Національною радою з питань телебачення і радіомовлення навіть у випадку порушення даної норми вперше, в той час як за загальним правилом у таких ситуаціях Нацрада оголошує попередження.

Також за виготовлення, поширення продукції, яка містить інформацію про сексуальну орієнтацію особи або публічні дії, спрямовані на пропаганду будь-якого виду сексуальної орієнтації особи проектом встановлюється адміністративна відповідальність: штраф (від 300 нмдг (від 5100 грн.) до 3000 нмдг (до 51000 грн.)) та громадські роботи (від 20 до 60 годин). Якщо порушення буде вчинене повторно, або з використанням ЗМІ – встановлюється штраф (від 600 (від 10200 грн.) ндмг до 6000 (102000 грн.) ндмг та громадські роботи від 40 до 60 год. Причому, у цій статті дії, спрямовані на пропаганду сексуальної орієнтації розуміються як публічні марші, відкриті зібрання, фестивалі, публічне використання специфічної символіки, поширення тематичних матеріалів в засобах масової інформації, у мережі Інтернет тощо.

Нагадаємо, що в Раді також знаходиться проект, який забороняє пропаганду одностатевих сексуальних стосунків.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64237 .