Чи варто українцям боятися телеграму – коментар експерта ЦЕДЕМ

April 16, 2024

Телеграм не надає доказів, що ваше спілкування конфіденційне, і є ризик, що повідомлення можуть читати без відома користувачів. На цій проблемі наголосив Олександр Монастирський, проєктний менеджер з медіаграмотності та протидії дезінформації ЦЕДЕМ, у коментарі для Армія FM.

Експерт наголосив, що телеграм наполягає на своїй конфіденційності, але ніяк не може її підтвердити. Крім того, цей месенджер має проблеми з шифруванням повідомлень. Іншими словами, ваші повідомлення можуть читати без вашого відома. Як новинний додаток та месенджер телеграм популярний саме на пострадянському просторі

“В цивілізованих країнах, де він не може співіснувати нормально із законодавством, тобто Америка, Європейський Союз, розвинені країни Заходу, він є радше додатком для маргіналів, для груп, які поширюють теорії змови, наркотики, дитячу порнографію, піратський контент і так далі”, – відзначив він.

Докладніше про це читайте у матеріалах Центру демократії та верховенства права “Міфи про Telegram, у які ми віримо” та “Telegram у Силах Оборони: чи безпечно військовим використовувати російський додаток”.

Крім того, у сюжеті Армія FM йшлося про інші загрози, пов’язані з цим додатком: його використовують для кібершпигунства та організації фейкових мінувань, там публікують фото та відео з місць прильотів.

“Телеграм – це троянський кінь, який загрожує як особистій, так і національній безпеці. Користуватися ним чи ні – ваш вибір. Та варто пам’ятати, що за зручністю криється безпека ваших даних. Утім жоден з месенджерів не гарантує 100% захист вашої інформації. Якщо й обирати між російським додатком та західними аналогами, то краще вже – Signal, What’sApp або Viber. Їх рекомендують і фахівці з кібербезпеки. А ще – у них немає серверів у росії. В телеграму, з високою ймовірністю, вони там є”, – підсумовують автори матеріалу.

Прочитати чи прослухати матеріал “Чи варто боятися телеграму українцям?” ви можете за посиланням.