Дослідження “Рівень користування ременями безпеки серед водіїв у містах України” (2017, 2018, 2019, 2020 рр.)

December 7, 2020

Дослідження “Рівень користування ременями безпеки серед водіїв у містах України” проводила громадська організація “Vision Zero” (ГО “Віжн Зеро”) у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги”. Дослідження відбувалися у 2017, 2018, 2019 та 2020 роках. У кожному з випадків активісти обирали 20+ міст (передовсім Київ та обласні центри, також для порівняння оцінювали і ряд менших міст) та методом візуального спостереження визначали кількість і відсоток пристебнутих водіїв у автотранспорті.

Всі дослідження проводилися за однаковою методологією методом спостереження, відповідно до настанов Всесвітньої організації охорони здоров’я “Seat-belts and child restraints: a road safety manual for decision-makers and practitioners” (2009). Згідно з методологією, до дослідження включено водіїв легкових, вантажних автомобілів, мікроавтобусів та не включено водіїв маршрутного міського, приміського та міжміського громадського транспорту.

Спостерігачі використовували візуальний метод отримання інформації, обираючи максимально зручні для спостереження місця, щоб мінімізувати ймовірність помилок або неможливість виявити наявність чи відсутність паска безпеки на плечі водія. Спостерігачі заповнювали спеціальні форми підрахунку та робили фотографії на місці спостережень. Результати спостережень з кожного міста перевірено організаторами та проведено їх вибіркову верифікацію методом контрольних замірів.

Середній національний показник обчислювався як середнє арифметичне число показників у досліджених містах. Результати дослідження не враховують відмінності у кількості населення у досліджених містах, рівень користування пасками безпеки в інших містах, малих населених пунктах та на автомобільних дорогах поза межами населених пунктів.

Дослідження дозволило встановити рівень фактичного користування ременями безпеки серед водіїв, провести порівняння з результатами минулорічного дослідження (для досліджень починаючи з 2018 року), скласти рейтинг міст за рівнем користування ременями безпеки та вирахувати середній національний показник.

Дивіться дослідження за посиланням: