Команда Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України взяла участь у міжнародній конференції

May 5, 2023

Як зменшити ризики, з якими стикаються громадські та благодійні організації через вимоги фінансового моніторингу? Для цього необхідна тісна співпраця державного та громадського секторів у цій сфері.

Таку думку висловили експерти Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України під час міжнародної конференції “Наднаціональна та національна системи ПВК/ФТ/ФРЗМЗ: виклики та перспективи”, яку організували Державна служба фінансового моніторингу України, Організація з безпеки співробітництва в Європі (ОБСЄ) для України та Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI) 27-28 квітня у Львові.

Анна Ісічко, заступниця директорки Центр демократії та верховенства права, долучаючись до дискусій, презентувала учасникам експертні напрацювання проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”. Її виступи ґрунтувалися на здобутках адвокаційної кампанії зі спрощення фінансового моніторингу й банківського обслуговування неприбуткових організацій.

Тим часом Марія Полоз, юристка ЦЕДЕМ, доповіла про вплив Національної оцінки ризиків (НОР) на банківське обслуговування сектора. Разом з Ігорем Гаєвським, Олександром Глущенком, Юрієм Конюшенком, Анною Ліпською, Олегом Місюрою, Вірою Бондаренко, Денисом Хохловим, Геннадієм Зеленовим та Максимом Васюком говорили про звіт НОР-2022 та його вплив на банківське обслуговування неприбуткових організацій, ступінь ризиковості, присвоєний громадським об’єднанням, благодійним та релігійним організаціям, а також про залучення сектору до 4 раунду НОР в Україні.

Експерти Ініціативи підтвердили свій намір провести незалежну оцінку сектору, а також долучитися до проведення секторальної оцінки ризиків, за яку відповідає Держфінмоніторинг. Також долучилися до дискусії щодо ефективної протидії відмиванню коштів.

Адже разом з експертами ІСАР Єднання ми продовжуємо робити AML-законодавство зрозумілим для всіх учасників. Зокрема, у квітні провели серію тренінгів для ОГС (у співпраці з Незалежною асоціацією банків України) та банків (у партнерстві з Офісом Ради Європи в Україні). Було дуже цінно почути думки міжнародних AML-експертів, зокрема, Президента Комітету MONEYVAL Ельжбети Франкуф-Яшькевич, народних депутатів (Ольги Василевської-Смаглюк та Андрія Ніколаєнка), провідних експертів міжнародного рівня, представників ООН, ОБСЄ та Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI).

Загалом онлайн та офлайн у конференції взяли участь понад 300 учасників, серед них Марія Гелетій, Максим Лациба, Наталія Повтарь, Ігор Кобліков. Це вперше представники ОГС долучилися до такого заходу, і ми дякуємо колегам із Державної служби фінансового моніторингу, Національного банку України, Міністерства фінансів України, ДПС, фінрозвідки, АРМА, Верховного Суду України, Міністерства юстиції України, НКЦПФР, міжнародним експертам за змогу обговорити ті ризики, які виникають для організацій громадянського суспільства в світлі вимог фінансового моніторингу в Україні. Ця конференція та рівень дискусії на ній підтверджують, що взаємокорисна співпраця над зміцненням фінансової системи нашої країни є реальною.

Дякуємо нашим партнерам з громадського сектору з ІСАР Єднання, УНЦПД, Центру економічних стратегій, Карітас Україна, Фонду Ілька Кучеріва, ІЗІ, ЦПК, Благодійного фонду “Таблеточки”, Коаліції РПР, Твоя Опора за участь у підготовці експертних напрацювань, які лежать в основі нашої стратегії, покликаної покращити банківське обслуговування ОГС, їхню обізнаність щодо ризиків неправомірного використання організацій з метою відмивання коштів, поширення кращих практик дотримання законодавства, навчання банків та ОГС, створення найбільш сприятливих умов для роботи ОГС і захисту стабільності фінансової системи України.

Нагадаємо, що для покращення законодавства для ОГС та зменшення ризиків, які випливають із застосування законодавства у сфері протидії відмиванню коштів та запобіганню фінаснування тероризму, ЦЕДЕМ в межах Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства в Україні реалізує низку корисних активностей разом з партнерами по Консорціуму. Так, 19-21 квітня представниці ЦЕДЕМ разом з колегами із громадського сектору та представниками органів влади відвідали Німеччину, де вивчали досвід боротьби з відмиванням коштів та співпраці держави з ОГС (презентацію ЦЕДЕМ дивіться за посиланням).

Також команда ЦЕДЕМ в межах Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства в Україні провела два тренінги: “Особливості діяльності організацій громадянського суспільства та фактори пом’якшення ступеня їх ризикованості” та “Особливості фінансового моніторингу в банківському обслуговуванні громадських та благодійних організацій”. За посиланнями ви можете переглянути їх у повному обсязі.

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.