Як працювати з відкритими реєстрами: ЦЕДЕМ провів тренінг для активістів

April 12, 2017

Як отримувати інформацію з відкритих реєстрів, аналізувати її та проводити антикорупційні розслідування на основі цих даних – про це розповіли експерти з доступу до інформації під час тренінгу «Доступ до інформації через відкриті електронні реєстри», організованого Центром демократії та верховенства права. У ньому взяли участь громадські активісти та журналісти із різних регіонів України. Захід відбувся за підтримки Уряду Швеції.

«Наше завдання – навчити не тільки користуватися відкритими реєстрами, а й аналізувати цю інформацію, працювати з великими обсягами даних та їх джерелами, аби встановити цілісну картину. Громадські активісти – це розслідувачі, тож будемо робити акцент на критичному мисленні та активності», – зазначила  у вступному слові Тетяна Олексіюк, заступник директора ЦЕДЕМ.

За її словами, громадські активісти мають не тільки шукати інформацію та проводити розслідування, але й набувати навички адвокатування змін, аби їхні зусилля справляли вплив на суспільство.

У першій частині тренінгу Ігор Розкладай, юрист ЦЕДЕМ, розповів слухачам про роботу з відкритими електронними реєстрами

«Є багато видів реєстрів, тож ви перш за все маєте знати джерела інформації у тій сфері, у які працюєте. Інформацію про це можна знайти у відповідних законах. Тож наше завдання – показати, як працюють реєстри і поділитися досвідом роботи з ними», – розпочав він.

У своєму виступі Ігор Розкладай розповів про різні види реєстрів: підприємств та громадських організацій, об’єктів нерухомості, а також земельні та професійні реєстри. Також він на практичних прикладах показав, як користуватися реєстрами та сайтом Верховної Ради, який містить великий масив інформації про народних обранців та засідання парламенту.

Також експерт ознайомив учасників тренінгу з недержавними базами даних, у яких можна знайти, до прикладу, інформацію про помічників депутатів чи декларації посадовців.

У другій частині тренінгу Юрій Дюг, виконавчий директор ГО «Антикорупційний моніторинг» розповів про використання отриманої інформації у антикорупційному моніторингу.

Зокрема, він показав, як завдяки відкритим даним відстежувати спосіб життя посадовців, земельні відносини та будівництво, судові рішення, публічні фінанси, державні закупівлі та інші важливі для суспільства питання. 

За словами лектора, важливо також розуміти особливості антикорупційної роботи на місцевому рівні. Тому частину виступу він присвятив упровадженню успішних практик у регіонах, адже ситуація там часто відрізняється від київської.

Останньою темою його виступу стало використання відкритих даних. Юрій Дюг дав присутнім поради, як на основі відкритих даних побудувати журналістський матеріал-розслідування і як за допомогою публічних інструментів привертати суспільну увагу до виявлених проблем.

Під час лекцій учасники мали змогу задати свої питання та обговорити актуальні проблеми в регіонах, поділитись власним досвідом роботи з відкритими даними