Андрій Лесик і Євген Червоненко подали до суду на ЦЕДЕМ

February 8, 2019

Активні учасники телешоу на каналі NewsOne, політики Андрій Лесик і Євген Червоненко, у чиїх словах Незалежна медійна рада знайшла мову ворожнечі та російську пропаганду, подали до суду на Центр демократії та верховенства права, голову Незалежної медійної ради Наталію Лігачову та секретаря НМР і співзасновника ЦЕДЕМ Ігоря Розкладая. Позов проти Центру демократії та верховенства права подано, адже доменне ім’я Незалежної медійної ради зареєстровано на ЦЕДЕМ, ініціатора та співзасновника створення цього  медійного органу саморегуляції.

До суду подали позови за оцінку експертів Незалежної медійної ради, яка знайшла мову ворожнечі і виправдання держави-агресора в окремих програмах телеканалу NewsOne. Після висновку НМР,  Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оштрафувати телеканал NewsOne (ТОВ «Новини 24 години») на 96 тис. 530 грн.

Позивачі прагнуть визнати оцінки експертів НМР недостовірними та спростування інформації, поширеної у висновку Незалежної медійної ради. Нагадаємо, згідно з висновками НМР, вислови Андрія Лесика, голови харківської територіальної ради руху Віктора Медведчука “Український вибір”, в передачі Live, що транслювалася 5 вересня 2018 року, закріплюють назву війни на Донбасі як братовбивчу війну. Це висловлювання не є ізольованим, а звучить у контексті розлогого монологу про відсутність будь-якого поступу з української сторони щодо врегулювання війни мирним шляхом.

Євген Червоненко, згідно з висновком НМР,  є основним фігурантом щодо порушення норми законодавства про заборону популяризації чи пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію територію України.

З повним висновком Незалежної медійної ради щодо розпалювання ворожнечі в ефірі Newsone, можна ознайомитися за посиланням.