Факт блокування стратегічно важливих для України ботів у Telegram ще раз доводить ненадійність цієї платформи

April 29, 2024

Telegram зранку 29 квітня вирішив заблокувати на платформі ботів українських державних структур, які допомагали збирати інформацію про росіян та підтримувати звʼязок із громадянами на тимчасово окупованих територіях. 

Під блокування потрапили такі боти, як:

  • ЄВорог (Міністерство цифрової трансформації)
  • Бот ГУР (Головне управління розвідки)
  • Бот СБУ (Служба безпеки України)

Офіційною причиною блокування українських ботів у Telegram, зі слів Павла Дурова – засновника та директора додатку, є те, що ці боти можуть збирати інформацію для проведення точкових ракетних ударів або використовувати персональну інформацію для таргетування повідомлень із закликами для насильства.

Центр стратегічних комунікацій із посиланням на представників ГУР повідомив, що попри блокування, дані українських користувачів, котрі користувались цим ботом, у безпеці.

Цікаво, що блокування таких стратегічно важливих для України ботів суперечить політиці самого Telegram, що викликає чимало сумнівів у надійності та неупередженості платформи. 

Хоча уже було повідомлено про відновлення роботи ботів, важливо розуміти, що прецедент вже створено і немає певності в тому, що такі дії з боку адміністрації додатку не були цілеспрямованими

Нагадуємо, що раніше ми розповідали про ризики та міфи щодо Telegram у нашому проєкті #telegramdetox.

Також радимо прочитати – якщо Ви ще досі цього не зробили – наш аналітичний матеріал присвячений темі міфів навколо Telegram у які ми досі віримо. Детальніше – за посиланням.