Право на поховання: у Бродах затвердили план нового кладовища

February 23, 2022

17 лютого Бродівська міська рада затвердила детальний план території нового міського кладовища. 

Це результат, над яким протягом минулого року активно працювала команда ГО “Очевидно” – Руслана Пашко та Любов Мищук.

Усі мають право на поховання

«Усі громадяни мають право на поховання їхнього тіла та волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті». Так говорить Закон України «Про поховання та похоронну справу».

Проте про яке гідне поховання можна говорити, якщо кладовища перезавантажені, та й немає спеціалізованого комунального підприємства – ритуальної служби.

З цією проблемою ГО «Очевидно» долучилася до Менторської програми 2.0 для підсилення адвокаційних спроможностей організацій громадянського суспільства.

На етапі відбору до участі у Програмі ця тема викликала багато цікавості у менторів. Але лише одна менторка – Зоряна Стоцько, що представляє ФРГО «Західноукраїнський ресурсний центр», – наважилася супроводжувати менті у досягненні цілі.

Руслана Пашко, ОчевидноРуслана Пашко, голова ГО «Очевидно», зазначає:

«Тема дійсно актуальна, і я вже довгий час працюю над можливими варіантами її вирішення. Кладовище напряму пов’язане зі смертю, тому люди швидше уникають цієї теми, ніж відкрито підтримують. Ми зробили вже перші кроки та втішені, що є учасницями цієї менторської програми, що маємо можливості розвинути і посилити адвокаційні спроможності, можливість працювати над досягненням нашої цілі разом із найкращими фахівцями у сфері адвокації та сталого розвитку ОГС».

Що робити, якщо у вашої громади проблеми з кладовищами?

Ухваленню плану території нового міського кладовища передували інші етапи. І кожен з них можна назвати переможним.

По-перше, прийняття рішення про можливе створення при комунальному підприємстві «Броди» структурного підрозділу, що надаватиме комплексні ритуальні послуги (на засіданні постійної депутатської комісії з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження, транспорту, благоустрою та екології 17 червня 2021 року).

По-друге, прийняття рішення про надання дозволу на виготовлення детального плану території земельної ділянки під міське кладовище (на засіданні X сесії VIII скликання Бродівської міської ради від 24.06.2021).

По-третє, обговорення архітектурного проєкту нового кладовища міста Броди (31 серпня 2021 року) за участі заступника Бродівської міської ради, юриста, керівників профільних відділів та комунальних підприємств. На цьому етапі не лише обговорили облаштування нового кладовища, передбаченого генеральним планом міста, а й розпочали підготовку нормативної бази для нового місця.

Наступним етапом стало проведення зйомки території та виготовлення детального плану. Фахівці розглянули варіант облаштування території кладовища з урахуванням прокладених високовольтних ліній, охоронних та санітарних зон. 

Орієнтовна кількість нових місць для поховання, за підрахунками експертів, складе близько 10-12 тисяч.

«У чому секрет нашого успіху? Партнерство та співпраця з міською радою, взаємодія з однодумцями, – розповідає Руслана Пашко, голова ГО «Очевидно». – Спільні діяльності та конструктивна комунікація дали змогу почати розв’язувати важливу проблему громади. Не менш впливовою з точки зору результату була участь нашої менторки Зоряни Стоцько, її підтримка та вагомі консультації. Пройшовши практику Менторської програми 2.0, ми не могли не досягнути успіху».

Зоряна СтоцькоЗоряна Стоцько, ФРГО «Західноукраїнський ресурсний центр», коментує: «Коли я вперше почула, що в Менторській програмі є така тема, – загалом не вагалася, хоча не була впевнена в успішному результаті. Проте мені було дуже цікаво спробувати доєднатися до цього процесу. Й дуже тішуся, що місцева влада пішла на зустріч та сприяла розв’язанню цього питання. Для мене це був унікальний досвід».

За словами менторки, те, що представниця громадської організації вдалося проадвокатувати цю тему, справді заслуговує на велику повагу та має надихати небайдужих мешканців інших громад теж застосовувати такий підхід. 

Цей матеріал створений у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.