Фінальний захід Менторської програми 2.0 для підсилення адвокаційних спроможностей

September 29, 2021

24-25 вересня відбувся фінальний захід Менторської програми 2.0 для підсилення адвокаційних спроможностей. Протягом 8 місяців 15 сталих організацій громадянського суспільства були менторами для нещодавно створених 15 ОГС з різних куточків України – менті. 

Їхня мета – передати досвід у веденні адвокаційних кампаній та допомогти менті набути навичок у розробці адвокаційних планів та рішень. 

Проблеми, над вирішенням яких працювали наші пари, дуже різні – від створення генеральних планів територій громад до вирішення питання соціальних пільг, гарантій та компенсацій дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, від інфраструктурного облаштування публічного простору до вирішення проблеми з перевантаженістю кладовища.

Журнал з підсумками – за посиланням

93% (14 з 15) менторів відзначили вплив програми на їхню безпосередню спроможність бути менторами.

Коментарі менторів:

  • По-перше, у програмі дуже добре поєднана передача теорії та застосування її на практиці. По друге, сама архітектура роботи з менті доволі вдала та дає можливість (за бажання) доволі добре передати знання від ментора до менті та опрацювати їх (зокрема, працюючи над реалізацією адвокаційного плану).

  • Це був практичний досвід передачі знань та менторства для іншої організації. Мати багато кейсів та досвіду – це одне, а вміння ним поділитись – це зовсім інше.

Оцінка загалом менторської програми менторами – 9,4 із 10.

Коментарі менті:

  • Великий досвід нашої менторки, практичні поради, допомога з посібниками, особистий підхід у кожному питанні, систематичні зустрічі в зумі, консультації – все це було гарною настановою та підтримкою у реалізації нашого адвокаційного плану. Ми дуже вдячні менторці за плідну працю та постійну допомогу.

  • Ментор вразив тим, що не допомагав нам впроваджувати адвокаційну кампанію (це був би найлегший метод), а підштовхував до правильних кроків і т.д (як кажуть “не дав рибку, а дав вудочку”) Ось такий метод і є найкращим прикладом співпраці з ментором.

“Практично всі менті почали виконувати свої адвокаційні плани, певна частина (4 організації) залучили додаткове фінансування для реалізації планів та дій. Для менті ця програма – це поштовх до дій та можливість відчути свою важливість та отримати підтримку, для менторів – нові виклики та вихід за межі власних рамок, а отже – навчання чомусь новому”Олена Матвійчук, координаторка Менторської програми.

Менторська програма 2.0 створена у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.