417 позовів з доступу до публічної інформації: ЦЕДЕМ підбив річні підсумки роботи конструктора позовних заяв

December 11, 2018

417 позовних заяв щодо доступу до публічної інформації створили громадяни, використовуючи онлайн-конструктор позовних заяв. Таким чином, запитувачі мали змогу самостійно оскаржити у суді незаконні відмови на запити. Такими є річні підсумки роботи конструктора позовних заяв, розробленого ЦЕДЕМ.

Онлайн-інструмент, що допомагає створювати судові позови, розпочав роботу 11 грудня 2017 року. Він призначений для тих, кому відмовили надати на запит публічну інформацію. І для того, щоб створити документ, позивачам не потрібні спеціальні навички та знання, як і витрачати кошти на послуги юристів. Сервіс працює у інтерактивному форматі: запитувач має внести у відповідні поля інформацію про суд, позивача та відповідача, а також інформацію, яку він просив надати, і причину відмови. Користувач може як обрати один із варіантів, так і описати власну проблему. При цьому деякі поля є обов’язковими, аби позивач не пропустив важливі пункти, без яких позов відхилять. На базі даних конструктор формує заяву, готову до подачі у суд.

Крім того, сервіс містить посилання на роз’яснення, які дозволяють заявникові визначити, до якого суду слід подавати позов, яку суму судового збору слід сплатити, а також допомагають знайти обґрунтування незаконності відмови, які можна додати до заяви.

Таким чином, онлайн-конструктор дає можливість кожному самостійно та безкоштовно підготувати судовий позов. Адже з неправомірними відмовами стикаються не лише журналісти і правозахисники, а й пересічні громадяни. До прикладу, мешканці міста, які хочуть дізнатися про те, як використовується міський бюджет. Однак захист права на доступ у суді потребує тривалого часу. І грошей на оплату послуг юриста, який подаватиме позов. Раніше цей бар’єр міг змусити людину змиритися з порушенням власних прав.

Стосовно ж найпоширеніших типів порушень, то у 177 з 417 заяв позивачі оскаржують відмову, обгрунтовану обмеженим доступом до інформації (наприклад, розпорядник називає її конфіденційною). Відмова через наявність у інформації персональних даних – друга за поширеністю проблема, згадана у 89 заявах. 62 позови стосуються розпорядників, які заявляли, що інформація не є публічною або створеною (отже і надаватися не має). Ще у 49 випадках громадяни незгодні з відповіддю «Відповідач не є розпорядником інформації і не має обов’язків надавати інформацію».

ЦЕДЕМ і надалі підтримуватиме роботу конструктора. Скористатись ним Ви можете на нашому сайті за посиланням.