ЦЕДЕМ презентував Збірник історій “Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці”

January 31, 2024

31 січня Центр демократії та верховенства права спільно з партнерами презентував Збірник історій “Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці”.

Збірник створено, щоб популяризувати успішну тристоронню співпрацю між секторами та результати їхньої спільної роботи. Усе це – задля розвитку суспільства відповідальних громадян та сильної, незалежної, вільної України. 

Цей Збірник з’явився за результатами співпраці проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» з Міністерством культури та інформаційної політики України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Національною соціальною сервісною службою України і є логічним результатом проведення Третього щорічного Конкурсу історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада — кращі практики співпраці». Участь у презентації взяли всі партнери конкурсу. 

Під час презентації державний секрeтар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема підкреслив важливість імплементації спільних проєктів: “Всі практики, представлені у Збірнику, об’єднує синергетичний ефект, коли кожне окреме функціонування елементів при об’єднанні дає значно сильніші результати. І дає нові абсолютно функціональні можливості й властивості. І, що дуже важливо, в результаті українське суспільство отримає сильніші й корисніші результати”. 

Заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко відзначив усіх учасників та учасниць Конкурсу: “Сенс, який несе цей Збірник – це дякувати. Дякувати, оскільки публікації й наголошення цих успішних історій, нагородження дипломами це про подяку і про слова вдячності… Як на мене, це надзвичайно важливо: слова вдячності за реалізовані проєкти”.

На думку заступниці Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександри Азархіної, досі існує величезний потенціал для міжмуніципального співробітництва та співпраці різних громад між собою, а про найкращі історії співпраці варто розказувати на Берлінській конференції з відновлення України. Олександра Хамуленко, начальниця Управління з питань дотримання стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України, підкреслила, що історії, що місяться в цьому Збірнику – це наочне підтвердження того, що в Україні вже є самоорганізоване громадянське суспільство. 

Виконавчий директор ІСАР Єднання наголосив на тому, що насправді успішних історій співпраці в Україні відбувається в рази більше, ніж було зафіксовано в цьогорічному Збірнику історій – і до поширення цих практик долучається проєкт ”Ініціатива секторальної співпраці громадянського суспільства України”. А директорка ЦЕДЕМ Олеся Холопік відзначила: “Сьогоднішня подія – це, перш за все, про людей, про їхні проєкти, ініціативи, про їхнє життя в надзвичайно складних умовах. А ще це про результати, які були”

Презентуючи сам Збірник, менеджер проєктів Володимир Куделя розповів, що цьогорічний Конкурс успішних історій зібрав 115 заявок з 21 області України, а до Збірника увійшли 37 історій співпраці, що відповідали всім встановленим критеріям.

Наприкінці презентації про свої проєкти, які увійшли до Збірника, розповіли Аліна Коновальченко, операційна директорка Глобального договору ООН в Україні, Ярослава Швечикова-Плавська, керівниця відділу фандрейзингу Благодійної організації “Благодійний фонд “Фріда” та Марія Баня, комунікаційна менеджерка ГО «СТЕМ ІС ФЕМ». 

Презентація Збірника завершила цьогорічну інформаційну кампанію з популяризації тристоронньої співпраці організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів влади. Проєкт “Ініціватива секторальної підтримки громадянського суспільства України” продовжуватиме цю інформаційну кампанію, щоб популяризути та полегшувати співпрацю різних секторів.

Проглянути Збірник історій «ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО, БІЗНЕС ТА ВЛАДА — КРАЩІ ПРАКТИКИ СПІВПРАЦІ» можна за цим посиланням.

Цей Збірник створено ЦЕДЕМ у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна. ІСАР Єднання несе повну відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або Уряду Сполучених Штатів Америки.