Проєкту “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” – 7 років!

June 9, 2023

Сьогодні наш проєкт “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” відзначає сьому річницю. Хочемо поділитися з вами, з чого все почалося і що нам вдалося за 7 років роботи.

Ідея цього проєкту виникла у 2016 році в рамках Руху ЧЕСНО, коли в Україні розпочиналась судова реформа. Після Революції Гідності в суспільстві з’явився запит на системні зміни, зокрема результативну реформу судової системи та активну участь громадськості у ній. Роки активної діяльності показують, що судова реформа одна з найбільш довготривалих та складних. Навіть у часи повномасштабної російської війни проти нашої держави судова реформа залишається пріоритетною в країні.

Центр демократії та верховенства права в рамках проєкту “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” поставив за мету сприяти активізації суспільства задля очищення суддівських лав від недоброчесних суддів та утвердження справедливого суду в Україні. Протягом років ця мета реалізовувалась та приносила відповідні результати, про які хочемо розповісти.

За 7 років команда юристів, аналітиків, комунікаційників та регіональних координаторів “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” здійснювала моніторинг конкурсів на посаду суддів у Верховний Суд та Вищий антикорупційний суд, відслідковувала кваліфікаційне оцінювання суддів, аналізувала кандидатів на вакантні посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, сформувала базу із 5 тисяч суддівських профайлів, а також надавала експертизу судової реформи.

У 2023 році продовжуємо слідкувати за реформою судової влади, адже навіть у часи війни бачимо, що питання суддівської доброчесності як ніколи актуальне. На жаль, судді все ще фігурують в кримінальних провадженнях, демонструють неетичну поведінку, а деякі зі служителів Феміди – зраджують Україну, співпрацюючи з ворогом.

Сподіваємось, що активне громадянське суспільство та доброчесні представники судової влади здатні досягати тих результатів, заряди яких відбувається реформи та виборюється незалежність на фронті.

P.S.: Дякуємо великій команді юристів, аналітиків, комунікаційників та регіональних координаторів, адже завдяки вашій роботі “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” має потужні підсумки роботи. А також вдячні за підтримку нашим донорам та партнерам. І, звичайно, доброчесним українським суддям. Гортайте карусель, щоб дізнатися більше про досягнення команди за кожен рік діяльності.