До дня Конституції: як працює право на судовий захист для кожного

June 28, 2022

У День Конституції України говоримо про право на судовий захист і способи його реалізації

Стаття 55 Конституції вказує, що права і свободи людини й громадянина захищені. Це конституційне право людини не підпадає під обмеження у період дії воєнного стану.

Дізнатись про судову систему та знайти конкретний суд можна на вебсайті Судової влади України.

Зважаючи на небезпеку через російське військове вторгнення в Україну, рекомендуємо вам використовувати для звернень Електронний суд.

В частині третій статті 55 зазначено, що кожному гарантоване право звертатися для захисту своїх прав до Уповноваженого ВР з прав людини. Звернутись до Омбудсмана можна через електронну форму.

Також в частині четвертій цієї статті згаданий Конституційний Суд України, до якого кожен може звернутись із конституційною скаргою. Рекомендації для фізичних та юридичних осіб щодо конституційних скарг до КСУ знайдете тут.

Частина пʼята статті 55 закріплює право звертатися для захисту своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ. Однією з них є Європейський суд з прав людини, до якого можна звернутись, якщо ви використали всі національні засоби юридичного захисту.

Як подати заяву до ЄСПЛ, де знайти формуляр для її заповнення, а також поради за посиланням.

Крім того, памʼятайте, що Конституція України гарантує право кожному будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.