Депутати хочуть змінити порядок офіційного оприлюднення нормативних актів

April 24, 2019

23 квітня 2019 року в Парламенті зареєстрували Проект Закону «Про внесення змін до Закону України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” щодо опублікування офіційних документів органів державної влади та органів місцевого самоврядування» (Проект №10241, н.д. Сергій Шахов).

Проект вносить зміни до статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», яка регулює порядок офіційного опублікування нормативно-правових актів. Зокрема, пропонована редакція статті більш деталізує перелік органів державної влади, чиї рішення підлягатимуть обов’язковому оприлюдненню, а саме – рішення органів місцевого самоврядування були виключені з цього списку, а також були додані центральні органи виконавчої влади, а також – інші державні органи зі спеціальним статусом (наприклад, НАЗК). Також, в пропонованій редакції статті зазначено, що згадані документи можуть публікуватись в інших ЗМІ лише після опублікування в офіційних друкованих виданнях. Нормативні акти інших органів влади та органів місцевого самоврядування, згідно з Проектом, публікуються в ЗМІ на договірних засадах, визначених між цими органами та редакціями цих ЗМІ.

Відповідно, такі офіційні друковані видання, як «Голос України» та «Урядовий кур’єр», завдяки змінам, прийнятим Верховною радою в жовтні 2018 року, вийшли з-під реформування. Відповідно, ці видання продовжать існувати як класичні ЗМІ – з редакціями та журналістськими матеріалами. А контроль над ними і надалі зберігатимуть Верховна Рада та Кабінет Міністрів.

Наразі, Проект опрацьовується в Комітеті свободи слова та інформаційної політики.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65841.