Депутати знову зареєстрували проект, що криміналізує наклеп

November 23, 2018

21 листопада 2018 року у Раді було зареєстровано Проект Закону “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп” (Проект №9306, н.д. Микола Паламарчук, Артур Палатний, Олег Велікін).

Проект передбачає кримінальну відповідальність за наклеп – “умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію” – у вигляді штрафу (від 200 до 500 нмдг) або виправними робота (до 1 року), або ж обмеженням волі (до 2 років).  Якщо це було вчинено шляхом публічного демонстрування у творах, в засобах масової інформації, або через мережу Інтернет, – Проектом встановлений штраф (від 500 до 1000 ндмг) або виправні роботи (від 1 до 2 років), або ж обмеженням волі (від 2 до 5 років). У випадку, коли згадані дії поєднані з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину – застосовуватимуться такі санкції як обмеження волі (від 2 до 5 років), позбавлення волі (до 3 років) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Причому, згідно з Проектом, кримінальне провадження щодо наклепу може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого.

З часу прийняття чинного Кримінального кодексу України, який не містив таких складів злочину як образа чи наклеп,  народні депутати здійснили приблизно 10 спроб повернути цю норму в кримінальне законодавство. Однією з таких спроб був прийнятий Проект Закону “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” (Проект №3879, н.д. Вадим Колесніченко, Володимир Олійник), який пізніше став відомий як один з “законів 16 січня”.

Нині, Проект опрацьовується в Комітеті з питань забезпечення законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64959.