Від концепції до дії: експертна дискусія щодо законодавчих викликів та можливостей сприяння розвитку волонтерства в Україні

September 23, 2024

У рамках IV Форуму правових реформ для громадянського суспільства: Об’єднані перемагати відбулася експертна дискусія, присвячена законодавчим змінам, необхідним для розвитку волонтерства в Україні. Основною темою стало обговорення Концепції Державної програми сприяння розвитку волонтерської діяльності на період 2025-2030 років. 

Модераторкою заходу стала Наталія Повтарь, юристка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) та координаторка напрямку розвитку волонтерської діяльності у рамках Карти правових реформ для громадянського суспільства України.

Першим взяв слово Юрій Юзич, радник міністерки соціальної політики України Оксани Жолнович. Він окреслив основну ідею формування Концепції Державної програми сприяння розвитку волонтерської діяльності на період 2025-2030 років, підкреслив актуальність питання волонтерства, необхідність визнання волонтерської діяльності та посилення волонтерського руху в громадах:

“У всьому демократичному та розвиненому світі людина, що займається волонтерською діяльністю, має право на компенсацію своїх дорожніх видатків, витрат на харчування та страхування. На сьогодні проживання та харчування може бути компенсовано [без додаткового оподаткування], закон це дозволяє. Але не вистачає третього ключового компоненту страхування”.

У першому дискусійному раунді спікери, серед яких були Олена Шуляк (народна депутатка, голова партії “Слуга народу”), Олексій Устенко (народний депутат, голова підкомітету Верховної Ради з питань оподаткування) та Євген Коляда (голова БО “Координаційний гуманітарний центр”), обговорили виклики і перспективи зменшення податкового навантаження на страхування життя і здоров’я волонтерів. 

Олена Шуляк наголосила, що безпека громадян має бути пріоритетом, особливо в умовах довготривалої війни:

“Питання безпеки наших громадян повинно завжди бути у фокусі нашої уваги…. В нашій країні вже 10 років йде війна, а ми не можемо вирішити такого маленького питання, що пов’язане зі звільненням від оподаткування страхових полісів для волонтерів”.

Олексій Устенко підтримав цю думку:

“Держава не втрачає нічого від цього [зменшення податкового навантаження на страхування волонтерів]. Це не гроші держави, це не податки якісь додаткові, що можуть зайти. Якщо ми приймемо певне законодавство, наші волонтери будуть продовжувати заміняти собою ті служби, і ту роль, яку мала виконувати держава”.

Євген Коляда у своєму виступі згадав про трагічні випадки з волонтерами, щоб наголосити на гострій необхідності популяризації страхування волонтерів, зокрема через спрощення його оподаткування:

“У Харкові є ціла алея волонтерів, які загинули… 17 волонтерів… загинули під час виконання благодійних та гуманітарних місій”.

Другий раунд дискусії був присвячений обговоренню вікових обмежень для здійснення волонтерської діяльності. Спікери, зокрема Юрій Мироненко (помічник народного депутата Романа Грищука) та Марина Попатенко (радниця IREX), розмірковували над тим, як законодавчо врегулювати вікові рамки для участі у волонтерській діяльності, щоб знайти баланс між захистом дітей і підлітків та максимальним залученням молоді до суспільно важливих справ.

“Волонтерство це дуже вагомий елемент участі дітей в соціальному житті.. Закріплена на законодавстві межа в 14 років для залучення до волонтерства не відповідає реальному стану речей.. Це дуже важливий елемент культури в суспільстві США, країн Європейського Союзу де  нижньої межі вікової в принципі немає”, зазначив Юрій Мироненко.

Марина Попатенко підкреслила необхідність законодавчих змін:

“На теренах країн Європи, в Сполучених Штатах Америки є відпрацьований механізм… є довгострокове, короткострокове волонтерство. Визначені  волонтеро-години, є преференції цих волонтеро-годин, що можуть бути визначені у трудовому чи податковому кодексі. Визнання цього волонтерсва після закінчення школи чи іншого закладу освіти. Таких інструментів повно, нам все-таки потрібно набратися сміливості і бажання запровадити ці механізми в Україні”.

Третій раунд стосувався того, як законодавчі зміни можуть сприяти залученню іноземних волонтерів в Україні. Ольга Валетенко (заступниця директора Департаменту у справах іноземців Державної міграційної служби України), Данило Попков (юридичний радник Центру прав людини ZMINA) та Надія Денисюк (адвокатка, партнерка Axon Partners) обговорювали перспективи спрощення процедур для іноземців, які бажають долучитися до волонтерських ініціатив в Україні.

Обговорюючи питання правового статусу іноземних волонтерів в Україні, Ольга Валетенко зазначила:

“Коли до нас звернулися громадські організації і окреслили, що є така проблема з іноземцями, які займаються в Україні волонтерською діяльністю, але мають певні проблеми із врегулюванням свого правововго статусу, і пояснили в чому саме полягає ця пробелма (набільшою мірою це стосувалося проблем з оформленням довгострокових віз, проблем із необхідністю продовжити строк перебування на території україни), то заслухавши всі ці проблеми, ми перші запропонували, що доцільно внести зміни в наш профільний закон про правовий статус іноземців та осіб без громадянства і передбачити хоча б на період воєнного стану певні спрощення для цієї категорії осіб”.

Данило Попков наголосив на важливості підтримки державою іноземних волонтерів:

“Досі немає дій уряду, для того щоб підтримати волонтерів, які приїжджають та допомагають з розмінуванням чи відбудовою. Усі іноземці-волонтери завдячують своїм перебуванням в Україні самим собі та громадським, благодійним організаціям, які їм допомогли оформити документи та приїхати”.

Тим часом Надія Денисюк зауважила, що іноземні волонтери в Україні можуть бути важливими союзниками в контексті війни:

“Що роблять іноземці в Україні? Вони бачать те, що дійсно відбувається на свої очі. Що роблять іноземці за кордоном? Вони говорять, говорять зі своїми сім’ями, друзями, родичами, сусідами… Чим більше ми будемо таких людей заохочувати приїжджати, чим більше ми будемо таким людям допомагати, направляти куди рухатися, до кого звертатися, тим більше ми будемо цих людей заохочувати бути на нашому боці і продовжувати цю співпрацю… Потрібно пам’ятати завжди про те, що іноземці це не просто ресурс, це люди, які можуть щось робити, це кошти, які вони можуть привезти. Це наші союзники”.

Сприяння розвитку волонтерства є одним із ключових пріоритетів для України щодо підтримки під час війни, а також на шляху до післявоєнного відновлення та розбудови держави, і вже зараз очевидно, що законодавчі зміни є важливим кроком до цього. Загалом, дискусія виявила потребу в комплексному підході до підтримки волонтерів, як українських, так і іноземних, що стане запорукою розвитку громадянського суспільства в умовах війни.

“IV Форум правових реформ для громадянського суспільства: Об’єднані перемагати” проведено ЦЕДЕМ в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Ukrainian Center for Independent Political Research (УНЦПД) та Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна, та у партнерстві з БФ Твоя опора.”