ЦЕДЕМ презентував посібник з інституційного розвитку коаліцій в Україні

September 29, 2021

Об’єднатися з однодумцями у коаліцію чи спільноту – найдієвіший спосіб добитися успіху, якщо ви організація громадянського суспільства і прагнете впроваджувати впливові зміни на рівні країни чи свого міста. Ваш голос звучатиме гучніше для влади та місцевих мешканців (бо коаліція представляє погляди ширшого кола людей), а спільними силами легше втілити масштабні проєкти.  

Створення коаліції є складним і тривалим процесом. Втім, його можна зробити простішим, якщо спиратися на поради експертів та досвід вже сталих ОГС, саме тому Центр демократії видав інтерактивний Посібник з інституційної розбудови коаліцій в Україні. Його автором став Іван Омелян, експерт з інституційного розвитку, консультант ЦЕДЕМ, екс-керівник регіонального департаменту Коаліції РПР. Презентація посібника відбулася 22 вересня 2021 року.

“Цей посібник покликаний допомогти побудувати ефективні спільноти та коаліції. Однак єдиного рецепта успіху немає. Він може супроводжувати вас на шляху розбудови коаліції, але унікальних проблем не уникнути. Згодом ви накопичите досвід і розуміння того, як упоратися навіть з такими викликами. Динамічний досвід, який ми отримуємо, підказує нам, що за наявності діалогу та довіри між учасниками спільнот, партнерств, коаліцій усі їхні цілі можуть бути досягнуті.”, – відзначає автор.

Розробники пропонують скористатися посібником громадським активістам та усім представникам громадянського суспільства, котрі створюють спільноти та використовують коаліції як інструмент адвокації та комунікації. У ньому, зокрема, розповідають, як виникає спільнота, що необхідно для створення та “перезавантаження” коаліції, як розв’язувати типові проблеми об’єднання та залучати нових прихильників (і що робити, коли коаліція досягла мети). 

“Ядром посібника є концепція інституційної розбудови, що передбачає створення, сталий розвиток і зміцнення структур, процесів, які безпосередньо впливають на ефективність роботи коаліцій”, – зазначено у передмові.

Щоб створити ці рекомендації, розробники посібника вивчали теоретичні праці, дослідження, аналізували міжнародний та особистий досвід авторів, порівнювали різноманітні ситуації із діяльності ОГС. Так, з’явилася загальна інструкція для громадських активістів, членів коаліцій та осіб, зацікавлених в ефективній роботі сектору.

Автори зробили Посібник максимально практичним. Зокрема, долучили записи вебінарів і відеокоментарі до того чи іншого досвіду коаліції, які допоможуть громадським активістам у роботі.

Завантажити посібник ви можете за посиланням.