Італійські пенсії для українців: захист прав реемігрантів в умовах війни

April 4, 2022

Долаючи карантин, долаючи відстані між країнами: географічні, поштові, бюрократичні. А тепер — долаючи й виклики війни. 

Саме так працюють в ГО «Агенція «Дамо раду» – громадській організації зі Львова, що допомагає українцям, які повернулися з роботи в Італії, оформити пенсії, на які вони мають право за італійським законом.

Навіть якщо йдеться про невеликі виплати – ці гроші можуть для когось бути критично важливими. Наприклад, для таких людей, як пані Дарія.

Пані Дарія (ім’я змінено) – родом з маленького села біля Львова. Зараз їй 79 років. У віці 61 року вона поїхала в Італію заробляти гроші для сім’ї. Після восьми років роботи доглядальницею довелося повертатися: захворіла й більше не могла працювати. Але й в Україні ніхто на неї не чекав: донька та зять не дозволили їй більше жити у власному будинку.

Хвора, у будинку друзів, де не було навіть опалення, вона виживала на свою мінімальну українську пенсію.

Допомога з оформленням пенсії в Україні стала для пані Дарії дуже слушною. Після оформлення всіх документів вона стала отримувати щомісяця близько 70 євро пенсійних виплат з італійського бюджету. 

Крім того, вона отримала майже 4000 євро з Італії за той період, що минув від досягнення пенсійного віку (67 років — вік для пенсії реемігранта) до моменту, коли італійський пенсійний фонд призначив пенсію.

Пані Дарія – типова представниця найбідніших категорій реемігрантів. Кошти, які вона отримує, йдуть переважно на їжу та ліки. Загальної суми в 4000 євро їй вистачило на купівлю невеликого будинку в селі.

Головна умова одержання пенсії для реемігрантів – повернення на Батьківщину. У цьому полягає продумана міжнародна економічна політика. 

Адже коли літні мігранти повертаються додому – зменшується тиск на систему соціального забезпечення Італії. 

Натомість для України ті гроші є важливим фактором економічного розвитку: за словами представників Агенції «Дамо раду», грошові перекази мігрантів перевищують прямі іноземні інвестиції в Україну.

«Наша ключова послуга – оформлення пенсії за час роботи в Італії на основі італійського законодавства», – розповідає Ярина Хомцій, директорка ГО «Агенція «Дамо раду».

За словами пані Ярини, це достатньо непроста справа. 

Ще у 2020 році, в межах Менторської програми 1.0, Агенція «Дамо раду» за підтримки організації-ментора «Юридична сотня» розробляла міждержавний механізм виплати пенсії за час роботи в країнах, із якими немає міжнародних угод у сфері соціального захисту з Україною (зокрема з Італією). Така угода мала би спростити окремі процедури. 

Організації розробили трирічний план для втілення задуму. Щоб привернути увагу до проблеми соціального забезпечення мігрантів провели міжнародну конференцію за участі фахівців з різних міграційно активних країн. 

Один з партнерів – Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України – розробив і надіслав відповідальним органам української влади свої пропозиції. 

Під час розгортання війни увага до потреб України та українських мігрантів у світі зросла. Тому Агенція «Дамо раду» разом з партнерами активізовує свої зусилля щодо розробки міждержавного механізму з виплати пенсій мігрантам.

Війна вплинула на пенсію для реемігрантів

Війна вплинула й на щоденну роботу Агенції «Дамо раду». Ускладнився процес оформлення пенсій за час роботи в Італії: до питання фізичної безпеки додалися й технічні труднощі, адже процес пов’язаний і з роботою пошти, і з роботою реєстрів.

З початком повномасштабного російського вторгнення українські реєстри були закриті. Неможливо було взяти документ, важливий для оформлення пенсії, – довідку про реєстрацію місця проживання і завірити його для подання за кордон. 

«Я спілкувалася з ЦНАПами, зараз вони потихеньку починають ці довідки видавати, – розповідає пані Ярина. – Реєстри апостилів відновлюються. Це важливо, бо довідка має бути легалізована». 

Оформлення пенсії в Італії потребує паперового документообігу, що теж стало викликом: «Війна впливає на роботу установ і фізично наражає наших клієнтів на небезпеку: треба отримати документи й надіслати їх нам, а ми маємо тут документи отримати й опрацювати».

Та й це ще не все. За словами Ярини Хомцій, значна проблема для отримувачів одного з видів італійських пенсій – це те, що її отримувачі не мають права виїжджати нікуди, й не можуть повернутися в Італію 

«Це пенсія реемігранта, людини, яка назавжди повернулася в Україну, – каже пані Ярина. – І одна з пропозицій наших партнерів – це те, щоб форс-мажорні обставини, в яких опинилися українці, перекрили цю заборону».

Ще одне важливе питання – отримання платежів. Задля спрощення банківських процедур більшість нарахувань здійснювалося не на картки, а на поточні рахунки.

«При оформленні пенсії ми просили: зробіть поточний рахунок, будете в касі забирати ваші гроші. Тепер вони мають поточний рахунок, що ускладнює отримання платежів за межами України. Тому наші партнери теж працюють над тим, щоб можна було отримувати кошти за кордоном».

До того ж варто враховувати, що українські реемігранти не просто повернулися в Італію, – вони були змушені поїхати в різні країни. 

Італійські партнери розробили пропозиції для додаткової підтримки

Асоціація ACLI через Patronato ACLI, що єдина серед італійських патронатів присутня в Україні й співпрацює з ГО «Агенція «Дамо раду», за останні роки зустріла та допомогла тисячам українців, які емігрували в Італію, деякі з яких згодом повернулися на Батьківщину.

Тепер, в умовах воєнного часу, вони звернулися до італійського уряду з пропозиціями щодо прийому й регулярного перебування українців, заохочення прав мігрантів та підтримки інтеграційних процесів.

Серед інших ідеться й про такі можливості:

  • надання дозволу на тимчасове проживання тим, хто покинув Україну до 24 лютого через ескалацію конфлікту на Донбасі та зростання військової напруги на російсько-українських кордонах;
  • продовження дозволу на проживання громадян України, узгоджуючи їх із закінченням терміну дії тимчасового дозволу (що діє до 4 березня 2023 року) — щоб уникнути того, що ці люди будуть змушені повернутися до країни, яка все ще перебуває у стані війни;
  • продовження надання пенсії реемігранта тим, хто отримує ці пенсії, але змушений виїхати з України внаслідок воєнних дій, та надання можливості зняття пенсії в італійському поштовому відділенні та через інші іноземні банки;
  • укладення угоди про соціальне страхування між Італією та Україною, яка б дозволила об’єднати італійські та українські страхові внески, уникаючи ситуації примусового повернення додому для отримання пенсійних виплат.

Чи отримають українці пенсії реемігранта у 2022 році?

7 лютого розпочалася чергова кампанія з підтвердження факту життя. Для України вона має тривати до 7 червня.

Більшість клієнтів Агенції «Дамо раду» – із Західної України: Львівська, Франківська, Тернопільська області, місто Чернівці. «Але в нас є приблизно 30% жителів з Центру, Півдня і Сходу України, зокрема з Києва, Одеси, Миколаєва, Полтави», – уточнює Ярина Хомцій.

Зараз отримувачі пенсії реемігранта мають отримати від Citibank UK лист, підтвердити факт життя у сертифікованих свідків (в Україні це представники посольства та нотаріуси) та фізично його відправити на поштову скриньку банку у Великобританії  – відповідно до процедури. 

«Це й у мирний час складно зробити. Під час коронавірусу дуже багатьом людям не дійшли листи, і ми побачили, що з наших клієнтів 800 людей не підтвердили факт життя. Ми пів року допомагали людям зробити це», – каже пані Ярина. 

За її словами, вже зараз до організації почали звертатися люди з питанням, що робити, якщо листи вже прийшли.

Для того, аби система працювала, потрібно також, щоб працювали нотаріуси, адже документ може підтвердити нотаріус або посольство. «Нотаріуси працюють, – каже пані Ярина, – але це все треба дуже-дуже уважно роз’яснювати людям, щоб вони не поспішили й не відправили лист в час, коли не працює пошта і він не дійде за адресою».

Тому на своєму сайті представники Агенції попросили клієнтів не поспішати: «Ми віримо, що коли відновимо обслуговування, встигнемо всім допомогти. Тому поки що радимо зберігати листи від Сітібанку».

Підтримка в Італії

«Patronato ACLI — це саме та організація, яка проактивно реагує на ситуацію в Україні, – каже Ярина Хомцій. – Офіси наших партнерів на усій території Італії відкриті для консультування українських мігрантів, які прибули до Італії. Також Patronato ACLI робить публічні заяви на підтримку України і попросили італійський уряд спростити процедури прийому тих, хто приїхав до Італії до своїх рідних».

Представники Агенції «Дамо раду» вірять, що ці заяви впливають на політику італійського уряду на підтримку України.

І щойно запрацюють державні установи – Агенція «Дамо раду» відновить повноцінну роботу для того, аби українці продовжили отримувати виплати.

Корисні посилання